Składniki
- 1 pierÅ› z kurczaka
- 150-200 g wątróbki z wiejskiego kurczaka
- 3 zÄ…bki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli
- 2 cm. świeżego imbiru
- 3 różnokolorowe papryki
- pęczek dymki
- 1 marchewka
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/2 opakowania pasty Yellow Curry Paste (link w opisie)
- 3 łyżki sezamu
- 2 garści kiełków
- 1 cukinia
- sól
- olej kokosowy do smażenia
- okra (opcja)
Jestem wielkÄ… miÅ‚oÅ›niczkÄ… polskiej kuchni. To moje ulubione smaki. Ziemniaki z boczkiem, karkówka z kapustÄ… kiszonÄ…, rosół. Przepadam. Ale czasami mam ochotÄ™ na coÅ› innego, bardzo wyrazistego, z dużą iloÅ›ciÄ… przypraw. Wtedy kuchnia azjatycka zaspokaja moje podniebienie i ochotÄ™ na przeciwstawne smaki - ostry i sÅ‚odki. Obok polskiej i wÅ‚oskiej to moja faworytka.Â
Połączenie miÄ™sa kurczaka z wÄ…tróbkÄ… wyszÅ‚o po pierwsze z tego, że chciaÅ‚am pokazać kolejny sposób, jak można ukryć podroby w daniu, a po drugie, zostaÅ‚y mi z kurczaka, na którym gotowaÅ‚am rosół. Kurczaka zawsze kupujÄ™ na Starym Kleparzu od bab ze wsi. Nie wiem jak Wam, ale mnie caÅ‚y kurczak starcza conajmniej na 3 obiady dla 2 osób. WyszÅ‚y z niego: rosół z miÄ™sem i podrobami na 3 dni (podrobów dostaÅ‚am wiÄ™cej bo nikt nie chciaÅ‚, i to za darmo), zupa tajska i ten oto przepis. I to wszystko z jednego kurczaka za 35 zÅ‚.Â
Mimo dość dużej iloÅ›ci skÅ‚adników danie robi siÄ™ szybko, a samo smażenie trwa krótko. JakiÅ› czas temu dostaÅ‚am na Targu Pietruszkowym okrÄ™ od jednego z dostawców. Nie bardzo wiedziaÅ‚am co z niÄ… zrobić. PrzeczytaÅ‚am, że doskonale sprawdza siÄ™ jako zagÄ™stnik daÅ„. Dla mnie rewelacja! Jak ktoÅ› ma okazjÄ™ kupić to bardzo polecam. OkrÄ™ można kupić w Krakowie na Targu Pietruszkowym wÅ‚aÅ›nie oraz przez PaczkÄ™ Jakuba (przysyÅ‚ajÄ… do domu).Â
Pasta Yellow Curry Paste, której użyÅ‚am to produkt bezglutenowy, w skÅ‚ad którego wchodzÄ…: czosnek (21%), szalotka (21%), olej palmowy (21%), przyprawy azjatyckie (10%), trawa cytrynowa (5%), chilli (7%), sól (7%) i galangal (4%). Bardzo fajna moim zdaniem mieszanka nadajÄ…ca caÅ‚ej potrawie charakteru tajskiego dania.Â
No to nic innego mi nie pozostaje, jak życzyć Wam smacznego :)
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj warzywa i mięso.
- Pierś kurczaka i wątróbkę oczyść i pokrój na paski.
- Marchewkę, paprykę i dymkę potnij w słupki długości ok 3-5 cm, cebulę drobno posiekaj, czosnek (i opcjonalnie okrę) pokrój na cienkie plasterki.
- Chilli pokrój na niewielkie plasterki razem z pestkami, imbir zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- W woku lub innym dużym garnku z grubym dnem mocno rozgrzej olej koksowy.
- Dodaj imbir, chilli, czosnek i cebulÄ™ i caÅ‚y czas mieszajÄ…c podsmaż ok 1 min.Â
- Dodaj pastę Yellow Curry Paste  (można kupić w Piotrze i Pawle albo w Almie) i wymieszaj. Smaż jeszcze ok. 1-2 min.
- Dodaj pierÅ› i wÄ…tróbkÄ™ i smaż 4-5 min.Â
- Następnie dodaj marchewkę, papryki, dymkę i ew. okrę (świetnie zagęszcza sos). Smaż na dużym ogniu cały czas mieszając kolejne 3-5 min.
- Dodaj mleko kokosowe gotujÄ…c 3-4 min.
- Na końcu dodaj sezam i sól do smaku.
- Wyłącz źródło ciepła.
- Cukinię umyj (nie obieraj) i potnij na "makaron" używając obieraczki (ja mam coś takiego).
- Podawaj kurczaka z cukiniowym "makaronem", przybierz kieÅ‚kami.Â
- Najfajniej się zjada pałeczkami :)
 Â
Â