Składniki
- 2 piersi kurczaka z kością
- 8 długich plastrów boczku
- 6 młodych marchewek
- pęczek szparagów
- 1 cebula
- 2 młode czosnki
- garść świeżych listków szałwi
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- sól
- pieprz
- PUREE Z SELERA I ZIEMNIAKÓW:
- 3 małe ziemniaki
- 1 średni seler
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Zostały mi piersi z kurczaka, na którym robiłam rosół. Często rosół robię z udek, skrzydełek, podrobów i szyji, a piersi zostawiam do pieczenia. W ten sposób jeden kurczak starcza na dobrych kilka porcji.
Długo pieczone mięso z dodatkiem warzyw i przypraw ma w sobie bardzo dużo aksamitnego smaku i aromatu. Najlepiej mi smakuje od razu po upieczeniu. Następnego dnia już nie jest takie samo.
Do mojego chudego kurczaka z podwórka od chłopa dodałam boczku, po to żeby obiad był bardziej sycący. A młode warzywka? Mmmmm... musicie koniecznie spróbować szczególnie młodej marchewki. Niebo w gębie. To zupełnie inna marchew, niż ta z zimy. Za to sezon na szparagi jest tak krótki, że dorzuciłam je do swojego obiadu po raz enty w tym tygodniu. Nie mogę się najeść tymi szparagami. Takie są pyszne!
Nie jadłam nigdy wcześniej młodego czosnku. Może to dziwne, ale tak jakoś wyszło. Zamówiłam go razem z innymi warzywami z Farmy Świętokrzyskiej i stwierdziłam, że towarzystwo kurczaka to jego przeznacznie. Zjadłam czosnek w całości, razem z łodygą. Pycha! Bardzo delikatny w porównaniu z normalnym czosnkiem. Polecam.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Do miski wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, szałwię, chilli, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
- Natrzyj marynatą piersi z kurczaka i odstaw do lodówki na 30 min.
- Dokładnie umyj marchewki i szparagi. Od marchewek odetnij natkę, a od szparagów najgrubsze końcówki.
- Wyjmij zamarynowanego kurczaka z lodówki i owiń każdą pierś w plastry boczku.
- Do żaroodpornego naczynia włóż marchewki w całości, połóż na nie przygotowane mięso, przekrojoną na ćwiartki cebulę, dolej resztę marynaty i piecz ok 45- 60 min.
- W czasie pieczenia systematycznie polewaj mięso powstałym sosem, żeby nie wysechł.
- Po tym czasie dodaj delikatniejsze szparagi i całą łodygę młodego czosnku (warzywa będą potrzebowały mniej czasu niż marchewka żeby się upiec). Piecz ok 30 min, tak aby szparagi i marchew były al dente.
- W międzyczasie pokrój selera i ziemniaki w kostkę, ugotuj z solą i odcedź.
- Do ugotowanego selera i ziemniaków dodaj masło i zmiażdż całość na gładkie puree.
- Kurczaka podawaj razem z puree i warzywami.
Alicja
2016-02-24 13:26
U mnie dziś wersja zimowa z korzeniowymi. Piersi nie owijałam, bo użyłam pieczonego boczku z przepisu Read the Label a on jest kruchy. Filety ułożyłam na warzywach i szczelnie przykryłam boczkiem. Miałam ochotę na puree, ale ziemniaki jadamy tak rzadko, że już w trakcie przygotowania dania zobaczyłam, że się skończyły, będzie innym razem. Smaczne bardzo mi to wyszło, będziemy powtarzać. A szczególnie w sezonie szparagowym, bo szparagi mogę sobie aplikować nawet dożylnie ;-)