Kruche rogaliki z konfiturą (bez glutenu)

 

SKŁADNIKI

300 g mąki jaglanej
150 g zimnego masła
2 czubate łyżki gęstej śmietany
6-7 łyżek ksylitolu
1 jajo
szczypta soli
ulubiona konfitura

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wszytkie składniki (z wyjątkiem konfitury) połączyć dokładnie ze sobą ugniatając ciasto dłońmi.
  • Gdyby ciasto się lepiło podsypać mąką jaglaną.
  • Włożyć do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
  • Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180C.
  • Podzielić ciasto na dwie kule i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na dość cienki placek (ok pół cm, nawet mniej)
  • Gdyby w czasie wałkowania ciasto się kruszyło, nie przejmujemy się tym, bo mąki bezglutenowe tak mają.
  • Należy podsypywać ciasto mąką podczas wałkowania to przeciwdziała przyklejaniu się ciasta do wałka.
  • Każdy placek podzielić nożem na dwie części na 8 "trójkątów", tak jak kroi się pizzę.
  • Na każdym trójkącie rozsmarować ulubioną konfiturę.
  • Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Trzeba być delikatnym, bo ciasta bez glutenu łatwo się kruszą.
  • Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez około 20 minut lub na lekko złoty kolor. Posypać cukrem pudrem z ksylitolu. 

 

kruche rogaliki z konfiturą bez glutenuKruche rogaliki z różą bez glutenuKruche rogaliki bez glutenu

 

Dodaj komentarz
  • magda
    2020-03-30 01:18

    hej, co zamiast jaja?

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!