Kruche ciasto z jesiennymi owocami (bez glutenu)

 

SKŁADNIKI

 

2,5 szklanki pełnoziarnistej mąki ryżowej (lub owsianej)
2 jaja
1/3 szklanka ksylitolu lub cukru trzcinowego
150 g masła

Nadzienie
1 kg dowolnych owoców jesiennych
u mnie mix jabłek, gruszek i brzoskwiń
3-4 łyżki słodziwa
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej/z tapioki
1 łyżeczka mąki kokosowej

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj.
  • Dodaj jaja, słodziwo i szybko zagnieć.
  • Ciasto podziel na 2 części: 2/3 i 1/3 i schłódź w lodówce przez 30 minut.
  • Przygotuj nadzienie owocowe.
  • Owoce obierz i pokrój w kostkę.
  • Wrzuć do garnka z grubym dnem, posyp słodziwem, dodaj cynamon i wymieszaj.
  • Praż do momentu aż owoce zmiękną. Oprósz mąką ziemniaczaną i wymieszać. Zdejmij z palnika i przestudź.
  • Formę ceramiczną (ok 25 cm) wyłóż 2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłóż nim dno i boki formy (boki do wysokości około 3 cm).
  • Spód oprósz mąką kokosową, a na spód wyłóż masę owocową.
  • Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i równo posyp wierzch ciasta, albo jak u mnie rozwałkuj i pokrój na paski o grubości około 1 cm i ułóż na wierzchu kartkę z ciasta.
  • Piecz w temperaturze 190°C przez około 45 minut.
  • Podawaj oprószone pudrem z ksylitolu i/lub z bitą śmietaną wiesją lub kokosową.

Smacznego :-).

 

Kruche ciasto z jesiennymi owocamiKruche ciasto z jesiennymi owocamiKruche ciasto z jesiennymi owocami

Dodaj komentarz
  • Monika, Paleostrefa
    2018-11-09 19:51

    Marlena, masło możesz zastąpić olejem kokosowym, magraryny nie polecam po pierwsze że źle wpływa na zdrowie po drugie po prostu zmienia smak na gorszy. Masło jest naj najsmaczniejsze.

  • Marlena
    2018-11-09 17:12

    Wyszło pysznie :) czy mogę zastąpić masło margaryna do pieczenia?

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!