40 min.
4
gotowanie, smażenie
Składniki
  • 500-600 g ziemniaków
  • 1 mała pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu lub kminku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 15 plastrów wiejskiej słoniny
  • 4 gałązki jarmużu
  • 4 łyżki maku
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie mleko kokosowe
  • / niepasteryzowana wiejska śmietana

krem ziemniaczany paleo

Ubóstwiam zupy! Szczególnie zimą. Bardzo mnie rozgrzewają i pozwalają przeżyć zimne wieczory. Przepis na tę zupę powstał, jak zwykle przez przypadek. Zupę można zrobić właściwie ze wszystkiego. Po prostu patrzysz do lodówki co w niej akurat masz, upewniasz się czy któreś składniki do siebie pasują i wkładasz je do gara. Nie bój się eksperymentować. Tak też było tym razem. Totalna improwizacja, która okazała się sukcesem. Wykorzystałam dostępne teraz korzenne, polskie warzywa i dodałam orientalnych przypraw, które rozgrzewają. Zupa jest lekko pikantna, kremowa i … zaskakująca dzięki makowi i jarmużowi. Dodatek słoniny powoduje, że jesteśmy długo najedzeni. Proponuję Wam tą zupę na kolację. Smacznego.

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj warzywa. Obierz je, umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Nie muszą być równo pocięte i tak zostaną zmiksowane. Liście jarmużu oddziel od twardych części i porwij na mniejsze kawałki.
  • Do garnka około 2-3 litrowego wrzuć 3 plastry słoniny i wytop tłuszcz.
  • Cebulę i czosnek podsmaż w garnku cały czas mieszając, żeby czosnek się nie przypalił.
  • Dodaj ziarna gorczycy, kmin, kurkumę i starty na większych oczkach imbir. Podsmaż chwilę do uwolnienia aromatu przypraw.
  • Dorzuć do garnka pozostałe warzywa (z wyjątkiem jarmużu) i smaż około 3-5 minut cały czas mieszając.
  • Zalej wszystko wodą, około 1-2 cm powyżej poziomu warzyw i gotuj do miękkości.
  • W międzyczasie rozgrzej małą patelnię i wrzuć na nią pozostałe plastry słoniny i smaż, aż do wytopienia się tłuszczu i utworzenia się złotych czipsów ze słoniny.
  • Ugotowane warzywa zmiksuj ręcznym blederem, dodaj liście jarmużu i mak i gotuj na małym ogniu około 3 minut. Liście jarmużu mają być nadal sprężyste nie rozgotowane. Bardziej się uparują niż ugotują.
  • Przelej zupę na talerze i ozdób czipsami ze słoniny. Wytopiony tłuszcz przelej do garnka z zupą.
    Możesz dodać również kleks mleka kokosowego lub dobrej wiejskiej niepasteryzowanej śmietany. 

krem ziemniaczany z jarmużem i makiem   krem ziemniaczany z jarmużem i makiem  krem ziemniaczany z jarmużem i makiem krem ziemniaczany z jarmużem i makiem 

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-09-11 21:19

    Jurkoha - białe ziemniaki jak najbardziej są paleo. Bo niby dlaczego miałyby nie być jak bataty są. Są bardziej paleo niż bataty dla nas Polaków bo są lokalne a to jest podstawa paleo.

  • Jurkoha
    2017-09-11 12:48

    Biale ziemniaki nie sa dozwolone w diecie paleo, czerwone a i owszem ale nie biale

  • Ala
    2015-10-24 00:10

    Bardzo smaczna zupa. U nas bez maku ale z odrobiną chili.

  • Artur
    2016-08-14 11:19

    Pytanie za 100 pkt. Dopiero się wkręcam w paleo ale wszędzie gdzie nie czytam jest mowa o wykluczeniu z diety ziemniaków. A ta zupa bazuje na ziemniakach. Jak to się ma do diety ?? Czy to jest przepis Paleo?

  • Paleo Strefa
    2016-08-15 20:17

    Artur, w internecie dużo jest sprzecznych informacji na ten temat. Moim zdaniem ziemniaki są paleo. Jesli np bataty czy brukiew są paleo to czemu ziemniaki niby nie? Bataty tez trzeba ugotowac zanim sie je zje. Bo to tak jakby rozdzielic ze np cielęcina to jest paleo a wołowina juz nie? Ja uznaje ziemniaki paleo ale to ma być sama góra piraminy czyli na zasadzie dodatku a nie codziennego menu.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!