25 min.
4
gotowanie
Składniki
  • 1 opakowanie mrożonego groszku (500 g)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • dowolne kiełki ( u mnie lucerny)
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

krem z groszku

Jednym z lepszych pomysłów na zimową kolację jest zupa. Dziś serwuję krem z groszku, który wzbogaciłam garścią kiełków lucerny obfitujących w witaminę C, A, E, B-complex a także żelazo, wapń, magnez i fosfor. Ale znajdźcie swoje ulubione kiełki i wrzućcie je do zupy. 

Aby zupa nie była zbyt mdła proponuję dodać szczypiorku lub ostrych kiełków (brokuł, rzeżucha, rzodkiewka, gorczyca). 

Smacznego!

Przygotowanie:

  • Wlej bulion warzywny do garnka i zagotuj.
  • Wrzuć do garnka mrożony groszek i gotuj do czasu, aż będzie miękki (ok 10-15 min)
  • Zdejmij garnek z kuchenki i zblenduj zupę na krem pozostawiając część groszku w całości.
  • Dopraw solą i pieprzem oraz wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, tak aby w zupie widoczne były tłuste oczka.
  • Rozlej na talerze i do każdego włóż garść kiełków.
  • Posiekaj szczypiorek i wrzuć do zupy.
  • Polej całość łyżeczką oliwy.

krem z groszku krem z groszku krem z groszku   krem z groszku

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!