25 min.
4
gotowanie
Składniki
- 1 opakowanie mrożonego groszku (500 g)
- 1 l bulionu warzywnego
- dowolne kiełki ( u mnie lucerny)
- oliwa z oliwek
- szczypiorek
- sól
- pieprz
Jednym z lepszych pomysłów na zimową kolację jest zupa. Dziś serwuję krem z groszku, który wzbogaciłam garścią kiełków lucerny obfitujących w witaminę C, A, E, B-complex a także żelazo, wapń, magnez i fosfor. Ale znajdźcie swoje ulubione kiełki i wrzućcie je do zupy.
Aby zupa nie była zbyt mdła proponuję dodać szczypiorku lub ostrych kiełków (brokuł, rzeżucha, rzodkiewka, gorczyca).
Smacznego!
Przygotowanie:
- Wlej bulion warzywny do garnka i zagotuj.
- Wrzuć do garnka mrożony groszek i gotuj do czasu, aż będzie miękki (ok 10-15 min)
- Zdejmij garnek z kuchenki i zblenduj zupę na krem pozostawiając część groszku w całości.
- Dopraw solą i pieprzem oraz wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, tak aby w zupie widoczne były tłuste oczka.
- Rozlej na talerze i do każdego włóż garść kiełków.
- Posiekaj szczypiorek i wrzuć do zupy.
- Polej całość łyżeczką oliwy.