20 min.
4
gotowanie
Składniki
  • ok. 1 kg pieczonych buraczków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka tymianku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 grapefruit
  • 1 szklanka ugotowanej quinoa
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz
  • sól himalajska
  • natka pietruszki do podania

krem z buraczków

Zupy są doskonałe na lekką kolację. Pod koniec dnia, kiedy metabolizm już zwalnia warto zjeść coś co nie będzie długo zalegało w żołądku, a noc prześpimy bez bólu brzucha. Taka kolacja to źródło dobrych węglowodanów, które nie podniosą nam szybko poziomu cukru we krwi. Nadaje się zatem dla osób, które borykają się z cukrzycą, insulinoopornością i wszystkich tych, którzy walczą ze stanami zapalnymi. Niektórzy będą musieli zrezygnować z quinoa (użyłam takiej), która nie jest zalecana dla osób stosujących protokół autoimmunologiczny. Zupa i tak będzie smakować wybornie. Jest słodka dzięku burakom i orzeźwiająco gorzka dzięki grapefruitowi. 

Korzyści z jedzenia buraków:

  • są bogate w antyoksydanty, więc mają działanie antyrakowe, bo zwalczają wolne rodniki.
  • mają właściwości przeciwzapalne dzięki zawartości betainy.
  • obniżają ciśnienie krwi dzięki zawartej w nich betainie i cholinie. 
  • oczyszczają krew z toksyn i metali ciężkich w związku z tym, że zawierają glutation - najpotężniejszy antyoksydant. 
  • dzięki zawartości azotanów zwiększają wytrzymałość i przyspieszją regenerację po wysiłku.

A co to jest quinoa? To tzw. pseudozboże zwane inaczej komosa ryżowa. Quinoa jest bezglutenowa i wyglądem przypomina kaszę jaglaną, ale moim zdaniem jest od niej mniej słodka. Można jej używać zarówno do dań obiadowych jak i deserów. Świetnie łączy się zarówno z gulaszem jak i owocami. Zawiera sporo białka i błonnika. Jest bogatym źródłem magnezu, fosforu i manganu. Nie jest tak dobrym źródłem białka jak np. jaja czy mięso więc nie nadużywajcie jej. Poza tym białko z quinoa nie jest dla człowieka tak biodostępne jak z produktów zwierzęcych. Poleciłabym jadanie wszelakich kasz w niewielkich ilościach i raczej sporadycznie, bardziej jako urozmaicenie menu. 

Przygotowanie:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej ok 3 łyżki oliwy z oliwek
  • W międzyczasie pokrój cebulę na półkrążki, oraz czosnek na plasterki i podsmaż na oliwie wraz z tymiankiem, do czasu kiedy cebula będzie szklista. Od czasu do czasu zamieszaj, uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.
  • Dodaj pokrojone na ćwiartki pieczone buraki, skórkę z cytryny i zalej około 1 - 1,5 litra wody. Woda ma sięgać około 1-2 cm ponad buraczki. Nie wiesz jak przygotować pieczone buraki? Wystarczy, że zawiniesz każdego oddzielnie w folię aluminiową i włożysz wszystkie ułożone w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180-190 C na około 1 - 1,5 h. Najlepiej to zrobić poprzedniego dnia. 
  • Gotuj około 10 min na wolnym ogniu.
  • Zmiksuj wszystko na krem. Miksując uważaj, żeby nie wyjmować końcówki blendera z zupy, bo inaczej będziesz mieć kuchnię i ubrania w bordowe kropki :)
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dolej jeszcze 2-3 łyżki oliwy, żeby zupa nabrała smaku dzięki tłuszczowi. W razie potrzebny dolej wody, żeby zupa miała konsustencję kremu, a nie puree. Możesz też zalać buraki bulionem warzywnym lub rosołem z kury (ja akurat nie miałam).
  • Zupę podawaj z podzielonym na części grapefruitem oraz kilkoma łyżkami quinoa. 
  • Podawaj przybraną natką pietruszki.

 krem z buraczków krem z buraczków

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-09-11 21:22

    Jurkoha - pseudosboża są wykluczone w diecie paleo dlatego przy przepisie nie ma oznacznika ze są paleo, natomiast są dozwolone w diecie paleo samuraj. Dieta paleo ma wiele twarzy pamiętaj o tym. Paleo samuraj jest dla osób aktywnych fizycznie, którym czyste paleo nie daje tyle węglowodanów ile oni potrzebują.

  • Jurkoha
    2017-09-11 12:49

    Wszystkie zborza sa wykluczone w diecie. Paleo, wlacznie z quinoa i innymi kaszami

  • Jurkoha
    2017-09-11 12:49

    Wszystkie zborza sa wykluczone w diecie. Paleo, wlacznie z quinoa i innymi kaszami

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!