50 min.
dla 2 osób
gotowanie
Składniki
  • KOTLETY: (8 szt.)
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • olej kokosowy do smażenia
  • SOS:
  • 10 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki pasty Tom Yum House of Asia
  • 1 łyżeczka soszonej tajskiej bazyli HoA
  • 2 liście kaffiru HoA
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcja)
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • DODATKOWO:
  • 3/4 szklanki czarnego ryżu House of Asia

Kotlet z kalafiora z czarnym ryżem

Lubicie wyrazisie smaki? Jeśli tak, to zabieram Was w podróż do Tajlandii. 

Niedawno otrzymałam prezent w postaci bezglutenowych produktów House of Asia. Znalazły się tam makaron ryżowy, papier ryżowy, organiczne mleko kokosowe, olej kokosowy, czarny ryż i jeszcze parę innych drobiazgów. Nie mogłam się doczekać, żeby wypróbować nowe przyprawy, które przeniosą mnie w podróż kulinarną do tego pięknego kraju.

Zainspirowana kuchnią tajską postanowiłam pomieszać polskie, proste produkty i ozdobić je tajskimi detalami. Naprawdę niewiele trzeba, żeby urozmaicić sobie codzienne menu. Wystarczą inne przyprawy niż używamy na codzień i już można wyczarować coś nowego.

Wiele osób, z którymi mam na codzień kontakt skaży się, że ciągle jedzą to samo i nie mają pomysłu jak to zmienić. Niech ten przepis będzie podpowiedzią, że praktycznie każde danie można zmienić, a wystarczy jedna czy dwie nowe przyprawy, żeby nasze zmysły odebrały je jako coś zupełnie świeżego.

Smacznego!

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Kalafior ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i porządnie wyciśnij rękami nadmiar wody.
  • Cabulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oleju kokosowym. Odstaw.
  • Do kalafiorowej masy dodaj cebulę i czosnek, następnie jaja i wymieszaj dokładnie.
  • Natkę drobno posiekaj i dodaj do reszty składników razem z przyprawami. Na końcu zagęść wszystko mąką i dobrze wymieszaj.
  • Formuj niewielkie kotlety i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienia (ok 4-5 min z każdej strony).
  • W międzyczasie ugotuj czarny ryż zalewając go 1,5 szklanki wody. Gotuj do miękkości, ok 30-35 min. Wyłącz źródło ciepła i przykryj garnek na czas przygotowywania sosu, żeby ryż nabrał lepkości. 
  • Przygotuj sos. Posiekaną na drobną kostkę cebulę zeszklij na oleju kokosowym, dodaj pastę Tom Yum i podsmaż ok 1 min.
  • Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki, bazylię i porwane na mniejsze kawałku liście kaffiru. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze ok 4-5 min od czasu do czasu mieszając. Spróbuj, żeby doprawić solą i pieprzem wg uznania.
  • Dodaj 2-3 łyżki wody, przemieszaj i dodaj łyżkę mąki do zagęszczenia sosu od razu energicznie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Dolej mleko i duś ok 2-3 min. 
  • Do nakładania ryżu użyj łyżki do ziemniaków, rozpłaszcz powstałą kulkę, połóż na każdej kotlet i polej sosem. 

 

 Kotlet z kalafiora z czarnym ryżem po tajskuKotlet z kalafiora z czarnym ryżem po tajskuKotlet z kalafiora z czarnym ryżem po tajskuKotlet z kalafiora z czarnym ryżem po tajski

Dodaj komentarz
  • piegusek
    2016-10-28 10:23

    wspaniałe danie!

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!