20 min.
7 kuleczek
bez pieczenia
Składniki
  • ½ granatu
  • 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżki xylitolu

deser AIP

Szybki i zdrowy deser dla wielbicieli kokosa i soczystych owoców granatu. Będzie doskonały również dla osób na protokole autoimmunologicznym. Jeśli jesteście wrażliwi na xylitol pomińcie go w przepisie lub zastąpcie odrobiną miodu lub innego tolerowanego przez Was naturalnego słodzika. 

Granat to bogactwo antyoksydantów i witamin, którymi możecie poczęstować swoje ciało. Zawiera dużo witaminy C, A, E i B i jest bogatym źródłem substancji mineralnych, takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod.

Jest znany ze swoich właściwości łagodzących stany zapalne i dodatkowo działa przeciwstarzeniowo i antyrakowo. 

Dlatego wybrałam granat jako dodatek do tego Walentynkowego deseru ponieważ jest szczególnie korzystny dla serca i całego układ krążenia.

Miłych Walentynek :)

Przygotowanie:

  • Wiórki, olej (nie musisz go rozpuszczać) i xylitol zmiksuj do połączenia składników.
  • Wstaw masę na chwilę do lodówki, będzie łatwiej formować kulki.
  • W międzyczasie wyjmij owoce granatu przy pomocy łyżki (zrobisz to łatwo ostukując owoc od strony skórki, owocami do dołu).
  • Połącz kokosową masę i owoce granatu i zacznij formować kulki o średnicy ok 3 cm.
  • Możesz przyozdobić pozostałymi owocami granatu i płatkami kokosowymi.
  • Uformowane kulki włóż do małych papierowych foremek (ja kupiłam swoje w IKEA).
  • Wstaw do lodówki na kilkanaście minut.
  • Najlepiej smakują schłodzone.

deser AIP deser AIP

 deser AIP deser AIP deser AIP

Dodaj komentarz
  • Asia
    2015-09-26 14:49

    Oj, te kuleczki musza być przepyszne.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!