Składniki
- ½ granatu
- 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 płaskie łyżki xylitolu
Szybki i zdrowy deser dla wielbicieli kokosa i soczystych owoców granatu. Będzie doskonały również dla osób na protokole autoimmunologicznym. Jeśli jesteście wrażliwi na xylitol pomińcie go w przepisie lub zastąpcie odrobiną miodu lub innego tolerowanego przez Was naturalnego słodzika.
Granat to bogactwo antyoksydantów i witamin, którymi możecie poczęstować swoje ciało. Zawiera dużo witaminy C, A, E i B i jest bogatym źródłem substancji mineralnych, takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod.
Jest znany ze swoich właściwości łagodzących stany zapalne i dodatkowo działa przeciwstarzeniowo i antyrakowo.
Dlatego wybrałam granat jako dodatek do tego Walentynkowego deseru ponieważ jest szczególnie korzystny dla serca i całego układ krążenia.
Miłych Walentynek :)
Przygotowanie:
- Wiórki, olej (nie musisz go rozpuszczać) i xylitol zmiksuj do połączenia składników.
- Wstaw masę na chwilę do lodówki, będzie łatwiej formować kulki.
- W międzyczasie wyjmij owoce granatu przy pomocy łyżki (zrobisz to łatwo ostukując owoc od strony skórki, owocami do dołu).
- Połącz kokosową masę i owoce granatu i zacznij formować kulki o średnicy ok 3 cm.
- Możesz przyozdobić pozostałymi owocami granatu i płatkami kokosowymi.
- Uformowane kulki włóż do małych papierowych foremek (ja kupiłam swoje w IKEA).
- Wstaw do lodówki na kilkanaście minut.
- Najlepiej smakują schłodzone.