35 min.
12 szt
pieczenie
Składniki
  • 2 wiejskie jaja
  • 3 łyżki wiejskiego masła
  • 3 łyżki ekologicznej mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki xylitolu waniliowego
  • spora garść wiosennego mixu bakalii Symbio lub ulubiony mix bakalii

paleo herbatniki

Kiedy ktoś myśli o upieczeniu kokosanek pewnie wyobraża sobie masę pracy spędzonej w kuchni. Coraz więcej z nas ma coraz mniej czasu na przygotowywanie jedzenia. Nie ma czasu myśleć o zakupie składników. Składniki z tego przepisu są w każdej paleo spiżarni, a efekt jest naprawdę bardzo smaczny.

Kokosanki pachną obłędnie aksamitnym masłem i prawdziwą wanilią. Miło trzeszczą pod siekaczami, a mieszanka bakalii to taka dodatkowa nagroda dla podniebienia. Użyłam gotowej mieszanki (takiej), w której były suszone figi, daktyle, rodzynki, morele oraz porzeczki, ale możecie użyć swoich ulubionych suszonych owoców. 

Coś mi się zdaje, że będą na mojej liście Top 10 szybkich i przepysznych deserwów paleo.

Już nie mogę się doczekać, żeby je schrupać do porannej kawy :)

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
  • Zmiksuj jaja z xylitolem waniliowym (jak go zrobić: wystarczy laskę wanilii naciąć i oczyścić w pestek i wszystko trzymać w słoiku z xylitolem, mamy wtedy przepięknie pachnący słodzik, który można używać do wypieków).
  • Dodaj osłudzone masło i pozostałe składniki.
  • Nakładaj ciasto łyżką na blachę lub papier do pieczenia w ok 2-3 cm. odstępach.
  • Piecz około 15-18 min do uzyskania złotego koloru.
  • Wyjmij od razu z piekarnika, żeby ciastka się nie spiekły i wystudź na kratce przy otwartym piekarniku.
  • Zajadaj do kawy lub ulubionej herbaty. 

paleo herbatnikipaleo herbatniki   paleo herbatnikipaleo herbatniki

Dodaj komentarz
  • artula
    2017-10-13 19:52

    Wyszły bardzo smaczne.

  • Paleo Strefa
    2017-08-01 07:01

    Esteritta - mozesz dodać kokosową ale dałabym jej może łyżkę mniej. Możesz tez zamiast ziemniaczanej dodac ryzową , z tapioki lub z sorgo w takiej samej ilosci co ziemniaczanej.

  • esteritta
    2017-07-25 14:53

    czy zamiast mąki ziemniaczanej można dać mąkę kokosową>

  • Ula
    2015-08-09 12:34

    Najlepsze ciasteczka jakie jedlismy!! własnie zrobiłam do niedzielnej kawy, obawiam się, że zaraz ich nie będzie :)

  • Paleo Strefa
    2015-08-09 16:19

    Ula, cieszę się, że Wam smakowały :) Pozdrawiam i zapraszam do czytania bloga i wypróbowywania pozostałych prostych przepisów :)

  • Klaudia
    2015-08-17 23:55

    Ziemniaki są paleo? :)

  • PaleoStrefa
    2015-08-18 09:48

    Tak, ziemniaki są paleo. Jeśli bataty są, jeśli pochrzyn jest, jeśli wężymord jest to i ziemniaki są. Ważne żebys na nie dobrze reagowała i żeby były dobrej jakości. Pozdrawiam

  • Paulina
    2015-12-12 10:53

    Upiekłam kokosanki i brownie i muszę Ci powiedzieć, że w pracy największą popularnością cieszyły się kokosanki. :)

  • Paleo Strefa
    2015-12-12 21:14

    Paulina, cieszę się :-) a kokosanki rzeczywiście rządzą.:-P

  • Kasia
    2016-12-24 13:27

    Przepis bardzo fajny, tylko kupiłam drobniejsze wiórki niz te Twoje i breja mi sie lekka zrobiła, na następną porcję dałam 1,5-2x wiecej platków i juz wyszły ładne :)

  • Paleo Strefa
    2016-12-26 17:18

    Kasia, ciesze się ze Ci smakowały! Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na Nowy ROk 2017

  • K Noss
    2017-03-05 16:08

    PY CHO TA !!!

  • K Noss
    2017-03-05 16:30

    PY CHO TA !!! Zamiast ksylitolu dodalam pulek z kwiatu kokosa (!!!) I troche chia. Wczoraj wpadli znajomi, wszytkie poszly w 20 minut, jeszcze cieple. Dzisiaj runda nr 2 :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!