35 min.
12 szt
pieczenie
Składniki
  • 2 wiejskie jaja
  • 3 łyżki wiejskiego masła
  • 3 łyżki ekologicznej mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki xylitolu waniliowego
  • spora garść wiosennego mixu bakalii Symbio lub ulubiony mix bakalii

paleo herbatniki

Kiedy ktoś myśli o upieczeniu kokosanek pewnie wyobraża sobie masę pracy spędzonej w kuchni. Coraz więcej z nas ma coraz mniej czasu na przygotowywanie jedzenia. Nie ma czasu myśleć o zakupie składników. Składniki z tego przepisu są w każdej paleo spiżarni, a efekt jest naprawdę bardzo smaczny.

Kokosanki pachną obłędnie aksamitnym masłem i prawdziwą wanilią. Miło trzeszczą pod siekaczami, a mieszanka bakalii to taka dodatkowa nagroda dla podniebienia. Użyłam gotowej mieszanki (takiej), w której były suszone figi, daktyle, rodzynki, morele oraz porzeczki, ale możecie użyć swoich ulubionych suszonych owoców. 

Coś mi się zdaje, że będą na mojej liście Top 10 szybkich i przepysznych deserwów paleo.

Już nie mogę się doczekać, żeby je schrupać do porannej kawy :)

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 190C.
  • W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
  • Zmiksuj jaja z xylitolem waniliowym (jak go zrobić: wystarczy laskę wanilii naciąć i oczyścić w pestek i wszystko trzymać w słoiku z xylitolem, mamy wtedy przepięknie pachnący słodzik, który można używać do wypieków).
  • Dodaj osłudzone masło i pozostałe składniki.
  • Nakładaj ciasto łyżką na blachę lub papier do pieczenia w ok 2-3 cm. odstępach.
  • Piecz około 15-18 min do uzyskania złotego koloru.
  • Wyjmij od razu z piekarnika, żeby ciastka się nie spiekły i wystudź na kratce przy otwartym piekarniku.
  • Zajadaj do kawy lub ulubionej herbaty. 

paleo herbatnikipaleo herbatniki   paleo herbatnikipaleo herbatniki

Dodaj komentarz
  • Magda Ppp
    2016-06-07 11:57

    Ile kcal ma jedna kokosanka? :)

  • Paleo Strefa
    2016-06-07 14:19

    nie mam zielonego pojęcia, a co więcej w ogóle mnie to nie interesuje :)))) Ciebie też nie powinno, Zjedz ją i już :) Smacznego. Kto to dziś liczy jeszcze kalorie w paleo ?:) Chyba tylko kulturyści :P

  • Paleo Diet
    2019-03-03 01:34

    Maka ziemniaczana i maaslo nie brzmia Paleo-friendly

  • Monika, Paleostrefa
    2019-03-08 19:36

    Paleo Diet - byc moze nie brzmi ale jest paleo friendly jak najbardziej. Jak pewnie wiesz masło to gownie tłuszcz nie białko zwierzece, ziemniaki to nasze polskie lokalne warzywo, jesli bataty sa ok to dlaczego ziemniaki miałyby nie. Kazda diete nawet paleo nalezy dostosowac do siebie. Jesli nie ma przeciwwskazań to lepiej zjesc lokalnego ziemniaka niz eksportowanego batata. Tak na logike. Paleo jest logiczne i w zaleznosci od regionu troche sie rozni lusta dozwolonych produktów. Generalnie jak najmniej zerojedynkowosci i wiecej rozsadku zawsze kazdemu doradzam w tej kwestii. Paleo to nie religia.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!