50 min,.
4
Składniki
  • Klopsy:
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 spore garście szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • Purée:
  • 5 średnich selerów
  • 1 duży batat
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła wiejskiego
  • sól

Klopsy jagnięce

Tak mniej więcej dwa razy w tygodniu muszę iść na mój ulubiony targ na Starym Kleparzu, bo inaczej robię się chora. Chora z tęsknoty za klimatem autentycznego targu sprzed lat, prawdziwym jedzeniem i ulubionymi stoiskami. Mimo, że chodzę tam już od dawna, to ciągle odkrywam coś nowego. A to kacze jaja, których nikt nie chce kupić więc są dużo tańsze. A to przejrzałe banany, które inni uważają za niezdatne do jedzenia, a dla mnie po treningu jak w sam raz. Mam już swoich "znajomych", którzy odkładają mi jagnięcinę i wątróbkę, bo zamawiam je ostatnio telefonicznie w strachu, że mi wykupią. Cieszy mnie, że coraz nas więcej, Paleo Człowieków w Krakowie (i nie tylko), ale o co lepsze mięso i podroby trzeba się będzie niedługo bić. 

Przygotowanie:

  • Jagnięcinę (tutaj ją kupuję, stoisko 38) przypraw kminem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj rękami, żeby dobrze rozprowadzić przyprawy.
  • Uformuj małe klopsy (wyjdzie ok 16). Jeśli mięso będzie się rozpadało, można dodać 1 jajo, u mnie nie było potrzeby. Kolagen związał całość.
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj ziarna gorczycy i jak tylko zaczną „strzelać” dodaj czosnek i cebulę.
  • Zmniejsz ogień i podsmaż od czasu do czasu mieszając, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
  • Przełóż klopsy na patelnię i podsmaż z każdej strony na niewielkim ogniu (nie przypal!).
  • Kiedy mięso będzie równo obsmażone, dodaj na patelnię trochę wody ok. 1/2 szklanki. Dodaj szpinak porwany na mniejsze kawałki (bez twardych końcówek), posól do smaku i podduś kilka minut.
  • Selery i batata obierz i pokrój w niewielką kostkę. Włóż najpierw do garnka selery i zalej wodą, posól. Gotuj ok 15-20 min i kiedy będą prawie miękkie dodaj batata i gotuj kolejne 20 min, do miękkości. Odcedź i przełóż do blendera lub do misy miksera z ostrą końcówką w kształcie „S”, dodaj mleko, masło i koperek. Zmiksuj na gładką masę. Ewentualnie dosól do smaku.
  • Można podawać z surówką z jabłka, kalarepy i kiełków, a przybrać świeżą miętą.

klopsy jagnięceklopsy jagnięce  paleo zakupyzakupy paleo

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!