SKŁADNIKI
4 jaja
po 4 łyżki mąki kokosowej i migdałowej
4 łyżki erytrolu
pół łyżeczki sody
KAWA PO WIEDEŃSKU (2 filiżanki)
100 ml śmietanki 30% bez dodatków
2 espresso
2 szczypty przyprawy do kawy lub cynamonu /kakao
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Odstaw.
- Do żółtek dodaj erytrolu i utrzyj na dładką masę.
- Dodaj mąki i sodę i dodaj do masy z żółtkami. Wymieszaj na gładką masę.
- Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż ciasto do foremki na oponki (wyjdzie ok 10 szt). Piecz ok 25 min w 180C. Ostudź.
- Oponki mozna posypać zmielonym na puder erytrolem lub polać polewą czekoladową. Przepisu tutaj.
- Do kawy po wiedeńsku ubij na sztywno śmietankę kremówkę (końcówka do ubijania białek).
- Przygotruj dwa dobrej jakości, mocne espresso.
- Do filiżanek z kawą nałóż ubitą śmietankę i posyp przyprawami i/lub kakao.