Keto oponki i kawa po wiedeńsku 

SKŁADNIKI


4 jaja
po 4 łyżki mąki kokosowej i migdałowej
4 łyżki erytrolu
pół łyżeczki sody


KAWA PO WIEDEŃSKU (2 filiżanki)


100 ml śmietanki 30% bez dodatków
2 espresso 
2 szczypty przyprawy do kawy lub cynamonu /kakao

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Odstaw.
  • Do żółtek dodaj erytrolu i utrzyj na dładką masę.
  • Dodaj mąki i sodę i dodaj do masy z żółtkami. Wymieszaj na gładką masę.
  • Partiami dodawaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż ciasto do foremki na oponki (wyjdzie ok 10 szt). Piecz ok 25 min w 180C. Ostudź.
  • Oponki mozna posypać zmielonym na puder erytrolem lub polać polewą czekoladową. Przepisu tutaj.
  • Do kawy po wiedeńsku ubij na sztywno śmietankę kremówkę (końcówka do ubijania białek).
  • Przygotruj dwa dobrej jakości, mocne espresso.
  • Do filiżanek z kawą nałóż ubitą śmietankę i posyp przyprawami i/lub kakao.

 Keto oponki i kawa po wiedeńskuKeto oponki i kawa po wiedeńsku

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!