W okresie takiej obfitości jak lato, zazwyczaj nie mogę się zdecydować czy zjeść śniadanie na słodko czy na wytrawnie. Wtedy wkraczają gofry. Jeden jest zawsze na wytrawnie, a drugi jest "na deser" z ulubionymi sezonowymi owocami jagodowymi. I dylemat z głowy.
SKŁADNIKI NA CIASTO (4 gofry)
4 jaja
po 3 łyżki mąki kokosowej i mleka kokosowego
szczypta soli
szczypta sody
olej kokosowy/ghee do natłuszczenia gofrownicy
Opcja 1 - Na słodko - truskawki lub inne jagodowe, bita śmietana kokosowa lub śmietanka 30%, orzechy, mięta
Opcja 2 - Na wytrawnie - oscypek owczy lub mozarella, plastry pomidorów, awokado, oliwa, oregano
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki ciasta zmieszaj ze sobą mikserem.
- Odstaw na około 5 minut, żeby mąka kokosowa wciągnęła płyn.
- W tym czasie rozgrzej gofrownicę i natłuść olejem kokosowym przy pomocy pędzelka
- W zależności od gofrownicy czas pieczenia będzie trochę inny. W mojej zajmuje to około 7-10 minut.
- Podawaj na słodko lub wytrawnie.
Makro 1 gofr solo
Kcal: 190 BWT: 8,6/ 2,4 /15,5