45 min.
3
pieczenie, grillowanie
Składniki
  • PODPŁOMYK:
  • ok. 1 szklanki mąki z tapioki (zależy ile ciasto przyjmie)
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajo
  • sól
  • KEBAB:
  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 1 cebula
  • 2 małe ostre papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • garść świeżego cząbru
  • 2 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • słonina do grillowania
  • SOS:
  • ¼ szklanki passaty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki mielonego chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  •  

kebab paleo

Podpłomyki wg tego przepisu robiłam już kilka razy i za każdym razem się udawały. Trzeba mieć trochę więcej cierpliwości i wiedzieć, że mąka z tapioki nie jest tak elastyczna jak pszenna, ale i tak bardzo dobrze się sprawdza w wypiekach, bo zawiera trochę skrobi. Pewnie nie jeden by się nabrał, próbując tych podpłomyków, bo rzeczywiście smakują znajomo. 

Podpłomyk może służyć jako spód do mini pizzy, a można też zrobić z niego świetne paluszki - jak widać na zdjęciu. Wystarczy nadać im odpowiedni kształt (ok 1 cm grubości) i piec tak samo. Mogą stanowić super przekąskę dla spragnionych smaku paluszków. Są naprawdę wyśmienite. 

A kebaby? Wspaniale pachną. Od razu przypomniały mi się wakacje w Maroko. Mięso jagnięce (kupuję na Kleparzu u Gugulskiego) jest bardzo delikatne i wcale nie jest intensywne w smaku czy zapachu jak niektorzy myślą. Nie tak jak baranina, która ma intensywny zapach i ma tyle samo przeciwników co zwolenników. 

Musicie spróbować. Pycha!

Najpierw przygotuj mięso na kebaby.

  • Zetrzyj cebulę na tarce o małych oczkach.
  • Dokładnie wymieszaj mięso z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i posiekanym cząbrem.
  • Z mięsa uformuj walcowate szaszłyki i odłóż.
  • Zacznij przygotowywać podpłomyki.
  • Rozgrzej piekarnik do 230 C.
  • Podgrzej mleko z olejem w małym garnuszku (nie gotować), ma być mocno ciepłe.
  • W misie malaksera zmieszaj przesiane mąki i sól.
  • Do mąk dodaj ciepłe mleko z olejem i wymieszaj.
  • Odstaw na kilka minut, żeby mąka kokosowa wchłonęła płyn.
  • Dodaj jajo i dokładnie wymieszaj.
  • Zatrzymaj mikser i zacznij ugniatać ciasto rękami, żeby poczuć jego strukturę.
  • Ciasto ma być elastyczne. Jeśli będzie się kruszyło dodaj trochę więcej mąki z tapioki bądź odrobinę mleka.
  • Podziel ciasto na 3-4 równe części w zależności od tego jak duże chcesz mieć podpłomyki.
  • Na papierze do pieczenia rozwałkuj każdy kawałek bardzo cienko. Gdyby ciasto przywierało do wałka podsyp je mąką z tapioki. UWAGA: ciasto nie jest na tyle sprężyste, żeby dało je się podczas wałkowania odwrócić na drugą stronę. Ja rozwałkowałam po dwa podpłomyki na jednym papierze do pieczenia.
  • Włóż do piekarnika i piecz ok 8-9 minut. Wysoka temperatura spowoduje, że na cieście zrobią się wybrzuszenia, a brzegi się mocno zarumienią. W czasie jak pieką się podpłomyki wytop tłuszcz ze słoniny i grilluj kebaby.
  • W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki i rozsmaruj na każdym kawałku podpłomyka. Piecz jeszcze ok 3-4 min.
  • Ostrożnie wyjmij podpłomyki z piekarnika i połóż na nie plastry kebabów.
  • Przykryj plasterkami ogórka i jeśli lubisz kawałkami cebuli.

kebab paleo paleo kebab   paleo kebab

paleo kebab

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!