Składniki
- PODPŁOMYK:
- ok. 1 szklanki mąki z tapioki (zależy ile ciasto przyjmie)
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 jajo
- sól
- KEBAB:
- 300 g mielonej jagnięciny
- 1 cebula
- 2 małe ostre papryczki
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- garść świeżego cząbru
- 2 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- słonina do grillowania
- SOS:
- ¼ szklanki passaty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ½ łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Podpłomyki wg tego przepisu robiłam już kilka razy i za każdym razem się udawały. Trzeba mieć trochę więcej cierpliwości i wiedzieć, że mąka z tapioki nie jest tak elastyczna jak pszenna, ale i tak bardzo dobrze się sprawdza w wypiekach, bo zawiera trochę skrobi. Pewnie nie jeden by się nabrał, próbując tych podpłomyków, bo rzeczywiście smakują znajomo.
Podpłomyk może służyć jako spód do mini pizzy, a można też zrobić z niego świetne paluszki - jak widać na zdjęciu. Wystarczy nadać im odpowiedni kształt (ok 1 cm grubości) i piec tak samo. Mogą stanowić super przekąskę dla spragnionych smaku paluszków. Są naprawdę wyśmienite.
A kebaby? Wspaniale pachną. Od razu przypomniały mi się wakacje w Maroko. Mięso jagnięce (kupuję na Kleparzu u Gugulskiego) jest bardzo delikatne i wcale nie jest intensywne w smaku czy zapachu jak niektorzy myślą. Nie tak jak baranina, która ma intensywny zapach i ma tyle samo przeciwników co zwolenników.
Musicie spróbować. Pycha!
Najpierw przygotuj mięso na kebaby.
- Zetrzyj cebulę na tarce o małych oczkach.
- Dokładnie wymieszaj mięso z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i posiekanym cząbrem.
- Z mięsa uformuj walcowate szaszłyki i odłóż.
- Zacznij przygotowywać podpłomyki.
- Rozgrzej piekarnik do 230 C.
- Podgrzej mleko z olejem w małym garnuszku (nie gotować), ma być mocno ciepłe.
- W misie malaksera zmieszaj przesiane mąki i sól.
- Do mąk dodaj ciepłe mleko z olejem i wymieszaj.
- Odstaw na kilka minut, żeby mąka kokosowa wchłonęła płyn.
- Dodaj jajo i dokładnie wymieszaj.
- Zatrzymaj mikser i zacznij ugniatać ciasto rękami, żeby poczuć jego strukturę.
- Ciasto ma być elastyczne. Jeśli będzie się kruszyło dodaj trochę więcej mąki z tapioki bądź odrobinę mleka.
- Podziel ciasto na 3-4 równe części w zależności od tego jak duże chcesz mieć podpłomyki.
- Na papierze do pieczenia rozwałkuj każdy kawałek bardzo cienko. Gdyby ciasto przywierało do wałka podsyp je mąką z tapioki. UWAGA: ciasto nie jest na tyle sprężyste, żeby dało je się podczas wałkowania odwrócić na drugą stronę. Ja rozwałkowałam po dwa podpłomyki na jednym papierze do pieczenia.
- Włóż do piekarnika i piecz ok 8-9 minut. Wysoka temperatura spowoduje, że na cieście zrobią się wybrzuszenia, a brzegi się mocno zarumienią. W czasie jak pieką się podpłomyki wytop tłuszcz ze słoniny i grilluj kebaby.
- W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie jego składniki i rozsmaruj na każdym kawałku podpłomyka. Piecz jeszcze ok 3-4 min.
- Ostrożnie wyjmij podpłomyki z piekarnika i połóż na nie plastry kebabów.
- Przykryj plasterkami ogórka i jeśli lubisz kawałkami cebuli.
AniA ANia
2016-04-15 13:09
A czy mnożna użyć innej mąki np gryczanej kukurydzianej ryżowej
Paleo Strefa
2016-04-18 19:55
mysle ze mozna, trzeba tylko szukac elastycznej konsystencji. Ale sama nie robilam na innej niz ziemniaczana wiec musisz poeksperymentowac.
MagdaW.
2017-02-15 19:24
Super kebab. Bardzo smaczny. Polecam.