Składniki
- CIASTO:
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 5 łyżek roztopionego masła
- 1 jajo
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- NADZIENIE:
- 3 małe jabłka najlepiej szara reneta lub antonówka
- polewa czekoladowa
- szczypta stewi w proszku
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów (ulubionych)
- cytryna do skropienia jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2-3 łyżki masła do polania jabłek
- BEZA:
- 2 białka
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Obierz jabłka i pokrój je w ćwiartki, a potem na mniejsze plasterki. Skrop cytryną, posyp cynamonem i stewią, odstaw.
- Utrzyj jajo z miodem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna.
- Ciągle mieszając dodaj powoli rozpuszczone (przestudzone) masło.
- Wymieszaj mąki, sodę i sól w drugiej misce.
- Dodaj utartą masę jajeczną do suchych składników, aby powstała gęsta masa. Ciasto ma być gęste, ale nie lepkie. Ma być sprężyste (jak plastelina) i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub gazowanej wody.
- Wylep ciastem formę tarty (ok 23 cm) i podpiecz ok 5 min w piekarniku.
- W tym czasie przygotuj polewę. Pozostaw 3 łyżki polewy na udekorowanie bezy.
- Podpieczony i lekko wystudzony spód wysmaruj cienką warstwą polewy. Posyp zmielonymi orzechami. Poukładaj jabłka i polej je roztopionym masłem. Piecz około 30-40 min w 180C.
- Aby przygotować bezę, ubij na sztywno 2 białka z dodatkiem soli.
- Ubitą na sztywno pianę nałóż do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskaj na blachę (możesz też użyć łyżki do nakładania na blachę). piecz ok 20-30 min w temp 140 C.
- Ciasto ozdób bezami, polej pozostałą polewą przy użyciu dużej łyżki.