Składniki
  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki mąki kasztanowej
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 1 jajo
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 3 małe jabłka najlepiej szara reneta lub antonówka
  • polewa czekoladowa
  • szczypta stewi w proszku
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów (ulubionych)
  • cytryna do skropienia jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki masła do polania jabłek
  • BEZA:
  • 2 białka
  • szczypta soli

dieta paleo

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Obierz jabłka i pokrój je w ćwiartki, a potem na mniejsze plasterki. Skrop cytryną, posyp cynamonem i stewią, odstaw.
  • Utrzyj jajo z miodem do momentu, aż masa stanie się bardzo jasna.
  • Ciągle mieszając dodaj powoli rozpuszczone (przestudzone) masło.
  • Wymieszaj mąki, sodę i sól w drugiej misce.
  • Dodaj utartą masę jajeczną do suchych składników, aby powstała gęsta masa. Ciasto ma być gęste, ale nie lepkie. Ma być sprężyste (jak plastelina) i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub gazowanej wody.
  • Wylep ciastem formę tarty (ok 23 cm) i podpiecz ok 5 min w piekarniku.
  • W tym czasie przygotuj polewę. Pozostaw 3 łyżki polewy na udekorowanie bezy.
  • Podpieczony i lekko wystudzony spód wysmaruj cienką warstwą polewy. Posyp zmielonymi orzechami. Poukładaj jabłka i polej je roztopionym masłem. Piecz około 30-40 min w 180C.
  • Aby przygotować bezę, ubij na sztywno 2 białka z dodatkiem soli.
  • Ubitą na sztywno pianę nałóż do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskaj na blachę (możesz też użyć łyżki do nakładania na blachę). piecz ok 20-30 min w temp 140 C.
  • Ciasto ozdób bezami, polej pozostałą polewą przy użyciu dużej łyżki.

 dieta bezglutenowa   dieta paleo

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!