Kruche ciasto bezglutenowe z jabłkami

 

Ileż ja już w życiu popełniłam szarlotek. Pewnie dziesiątki, ale mimo to, że tak samo się nazywają każda z nich była inna. I nie znajdziecie dwóch takich samych. 

Piekłam już szarlotkę z delikatną pianką 100% paleo, prosty jabłecznik z cieniutko pokrojonymi plastrami jabłek, ale też masę tart z jabłkami i innych wypieków, które można w zasadzie podciągnąć pod nazwę "szarlotka". Ale moją najulubieńszą chyba na zawsze zostanie szarlotka na krychym spodzie. 

Nie wiem co w niej jest takiego magicznego, ale chyba dlatego, że przywołuje wspomienia domu. To chyba najbardziej domowe ciasto jakie znam.

Dlatego nie zastanawiajcie się długo i upieczcie ją na niedzielny deser dla rodziny. Uwaga: jest bardzo krucha i uzależnia.

Znając już Wasze pytania uprzedzam, że mąkę kasztanową można zastapić gryczaną, jaglaną (o ile nie jest gorzka), ewentualnie ziemniaczanąale to już nie będzie to samo ciasto.

SKŁADNIKI

100 g mąki kasztanowej
150 g mąki ryżowej
1 jajo
125 g zimnego masła
5 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu
szczypta soli
pół łyżeczki sody

Nadzienie
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Wszystkie składniki na kruchy spód wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie (jeśli masz mocne mięśnie :)) uprzednio siekając masło nożem i dodając pozostałe składniki. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Kiedy ciasto się chłodzi, upraż jabłka. Obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na malutkie kawałki (szybciej się uprażą).
  • Włóż jabłka do garnka z grubym dnem, podlej odrobiną wody, dodaj cynamon i duś do czasu, aż powstanie prawie jednolita papka. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Odstaw do ostygnięcia.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na dwie równe części. Jedną połową wylep blachę do pieczenia (u mnie większa keksówka), wyłóż ciasto tak, żeby tworzyło dość cienki spód (ok 2-3 cm).
  • Wyłoż jabłka i wyrównaj.
  • Pozostałą część ciasta pokrusz dłońmi tak aby pokryć warstwę jabłek.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i piecz około 55-60 min. Po upieczeniu możesz posypać je ksylitolem w pudrze lub wiórkami kokosowymi.

Kasztanowa szarlotka bez glutenu, bez laktozyBezglutenowa szarlotka na kruchym spodzie z mąki kasztanowej i ryżowej

Dodaj komentarz
  • Kamil
    2017-10-27 09:10

    Wczoraj zrobiłem - przepis mega prosty, a efekt rewelacyjny! :-))))

  • Kaska
    2020-02-05 20:11

    Cześć :) A ja mam pytanie, czy mąkę ryżową można zastąpić kasztanową? Czyli dać tylko 250 gramów kasztanowej? Nigdy nie piekłam żadnych ciast z jej wykorzystaniem i zastanawiam się, jak się zachowuje :) Gdzieś mi się napotyczyła opinia, że stanowi doskonałą alternatywę pszennej, zachowując jej właściwości. Mogłabyś się podzielić swoją opinia?:)

  • Monika, Paleostrefa
    2020-02-16 15:47

    Ksia, można 1 do 1. Ale to tez zalezy od przepisu., Ja radze sie trzymac przepsisów 1 do 1 bo tak wyjdzie cos innego po prostu.

  • Ania
    2020-05-29 23:09

    Uwielbiam to ciasto i dziec tez! Robie z maslem klarowanym, jest pyszne

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!