Ileż ja już w życiu popełniłam szarlotek. Pewnie dziesiątki, ale mimo to, że tak samo się nazywają każda z nich była inna. I nie znajdziecie dwóch takich samych.
Piekłam już szarlotkę z delikatną pianką 100% paleo, prosty jabłecznik z cieniutko pokrojonymi plastrami jabłek, ale też masę tart z jabłkami i innych wypieków, które można w zasadzie podciągnąć pod nazwę "szarlotka". Ale moją najulubieńszą chyba na zawsze zostanie szarlotka na krychym spodzie.
Nie wiem co w niej jest takiego magicznego, ale chyba dlatego, że przywołuje wspomienia domu. To chyba najbardziej domowe ciasto jakie znam.
Dlatego nie zastanawiajcie się długo i upieczcie ją na niedzielny deser dla rodziny. Uwaga: jest bardzo krucha i uzależnia.
Znając już Wasze pytania uprzedzam, że mąkę kasztanową można zastapić gryczaną, jaglaną (o ile nie jest gorzka), ewentualnie ziemniaczanąale to już nie będzie to samo ciasto.
SKŁADNIKI
100 g mąki kasztanowej
150 g mąki ryżowej
1 jajo
125 g zimnego masła
5 łyżek cukru kokosowego lub ksylitolu
szczypta soli
pół łyżeczki sody
Nadzienie
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na kruchy spód wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie (jeśli masz mocne mięśnie :)) uprzednio siekając masło nożem i dodając pozostałe składniki. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Kiedy ciasto się chłodzi, upraż jabłka. Obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na malutkie kawałki (szybciej się uprażą).
- Włóż jabłka do garnka z grubym dnem, podlej odrobiną wody, dodaj cynamon i duś do czasu, aż powstanie prawie jednolita papka. Mieszaj od czasu do czasu.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na dwie równe części. Jedną połową wylep blachę do pieczenia (u mnie większa keksówka), wyłóż ciasto tak, żeby tworzyło dość cienki spód (ok 2-3 cm).
- Wyłoż jabłka i wyrównaj.
- Pozostałą część ciasta pokrusz dłońmi tak aby pokryć warstwę jabłek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i piecz około 55-60 min. Po upieczeniu możesz posypać je ksylitolem w pudrze lub wiórkami kokosowymi.
Kamil
2017-10-27 09:10
Wczoraj zrobiłem - przepis mega prosty, a efekt rewelacyjny! :-))))
Kaska
2020-02-05 20:11
Cześć :) A ja mam pytanie, czy mąkę ryżową można zastąpić kasztanową? Czyli dać tylko 250 gramów kasztanowej? Nigdy nie piekłam żadnych ciast z jej wykorzystaniem i zastanawiam się, jak się zachowuje :) Gdzieś mi się napotyczyła opinia, że stanowi doskonałą alternatywę pszennej, zachowując jej właściwości. Mogłabyś się podzielić swoją opinia?:)
Monika, Paleostrefa
2020-02-16 15:47
Ksia, można 1 do 1. Ale to tez zalezy od przepisu., Ja radze sie trzymac przepsisów 1 do 1 bo tak wyjdzie cos innego po prostu.
Ania
2020-05-29 23:09
Uwielbiam to ciasto i dziec tez! Robie z maslem klarowanym, jest pyszne