20 min.
2
Składniki
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • miód (opcjonalnie)
  • 2 łyżki gęstego kremu kokosowego

karmelizowane jabłka

Wiem, że to nie jest sezon na jabłka, ale dostałam od znajomego sporą skrzynkę niepryskanych, pysznych jabłuszek i grzechem byłoby je zmarnować.

To najbardziej banalny, a jednocześnie genialny w smaku deser jaki znam. Kto by pomyślał, że zwykłe jabłka podsmażone na maśle mogą przyprawić człowieka o takie westchnienia jakie miałam przyjemność usłyszeć od mojego Witka. Może tak mu smakowało, bo cały dzień spędził przy budowaniu kolejnego canoe... a ciężka praca pobuda apetyt. Mam jednak nadzieję, że nie.

Te jabłuszka to nie tylko świetny i ekspresowy deser kiedy goście stoją już w drzwiach, ale też idealna baza do nadziewania naleśników albo tart lub babeczek. Nam jednak smakowały solo. Są po prostu idealne.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Jabłka umyj, osusz, nie obieraj ze skórki i pokrój na "ósemki".
  • Na patelni rozpuść tłuszcz i jak tylko będzie dobrze rozgrzany wrzuć jabłka obsmażając je na złoto z każdej strony.
  • Podawaj ciepłe, posypane pestkami i polane zimnym mlekiem kokosowym. Opcjonalnie możesz polać miodem dla jeszcze większej słodyczy, chociaż jabłka będą na tyle słodkie, że nieliczni będą potrzebować dosładzania.

karmelizowane jabłkakarmelizowane jabłkakarmelizowane jabłkakarmelizowane jabłka

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!