25 min.
4 szt.
pieczenie, smażenie
Składniki
  • 8 plastrów dyni piżmowej
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • 4 jaja przepiórcze
  • 4 liście sałaty karbowanej
  • olej kokosowy do pieczenia i smażenia

 kanapka z dyni

Wiele osób na diecie paleo najbardziej tęskni za kanapkami, chlebkami i tym podobnymi rzeczami. Oczywiście można zrobić chleb paleo z mąki bezglutenowej, ale to nie powinna być podstawa Twojego jadłospisu. Tym podobne produkty zostawcie sobie na wyjątkowe okazje, albo jeśli macie szczególną ochotę, natomiast to warzywa powinny być podstawą Twojego jadłospisu. 

Osobiście za podstawę kanapki często służą mi ogórki, które smaruję smalcem, dwa plastry cukini, między które wkładam kotlet i udaję, że jem kanapkę. Nie tęskni mi się jednak za chlebem w ogóle (już nie).

W tym przepisie użyłam jednego z moich ulubionych warzyw czyli dynię, a konkretnie dynię piżmową. Dynia piżmowa doskonale nadaje się na takie "blaty" kanapkowe czy spody pod mini pizze. Jest długa i dopiero na końcu ma pestki, zatem można ją praktycznie całą pokroić w plastry. 

Dynia piżmowa (i nie tylko) to źródło dobrych węglowodanów. Większość osób dobrze ją trawi, jest słodkawa w smaku i przypomina słodkiego ziemniaka, lecz jest mniej skrobiowa. Zawiera bardzo dużo witaminy A (bardzo ważna min. dla osób z chorobami autoimmunologicznymi), żelaza, cynku i betakarotenu. 

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200C, włącz termoobieg.
  • Obierz dynię ze skórki.
  • Na papierze do pieczenia ułóż dynię pokrojoną w plastry i posmaruj odrobiną oleju kokosowego.
  • Do rozgrzanego piekarnika przełóż dynię i piecz ją 15 min, obracając co jakiś czas, żeby dynia dobrze się upiekła.
  • W międzyczasie pokrój kiełbasę w ok. 1 cm. plastry i podsmaż na dużej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego.
  • Pod koniec smażenia wbij do tej samej patelni jaja przepiórcze i usmaż je tak jak lubisz.
  • Ułóż 4 plastry dyni na 2 talerzach, przykryj sałatą, połóż na nią kiełbasę równo podzieloną na 4 części oraz po jednym jaju przepiórczym. Przykryj pozostałymi plastrami dyni, tak aby całość tworzyła "kanapkę".
  • Zajadaj od razu. 

 kanapka z dyni   kanapka z dyni

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!