Jakie warzywa jeść zimą

Zima to ciężki czas dla wszystkich, których jadłospisy bazują głównie na warzywach. Jakie warzywa jeść, kiedy śnieg za oknem, żeby nadal były smaczne i wartościowe, a nie pędzone na środkach chemicznych no i nie zrujnowały nam kieszeni. Wcale nie jest tak źle jakby się zdawało. Jest całkiem sporo propozycji na zimę.

1. Kiszonki

Ten kto wymyślił kiszenie powinien dostać nagrodę Nobla. Naukowcy odkryli, że już w epoce neolitu (10 tys. lat temu) człowiek fermentował pierwsze produkty. Świadczą o tym zachowane ceramiczne dzbany, w których archeologowie doszukali się pozostałości po fermentacji alkoholowej. 

Najbardziej popularne u nas kiszonki to kapusta i ogórki. Kiszenie powoduje zwiększenie ilości witaminy C w warzywach. Poza tym to naturalne probiotyki niezbędne dla odporności organizmu, szczególnie teraz porą zimową. Szukaj kiszonek bez dodatków w postaci octu spirytusowego i konserwantów. Najlepiej ekologiczne. Można oczywiście kisić też inne warzywa np. marchewkę, buraki (będzie od razu barszczyk) pomidory, rzodkiewke, paprykę w sezonie, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze. Często nie wymagają pasteryzacji.

2. Korzeniowe

Marchew, pietruszka, seler, ziemniak, burak, topinambur dobrze się przechowują w piwnicach i jeszcze długo można je kupić na straganach. Najlepiej wybieraj egzemplarze brudne od ziemi. Te piekne, oczyszczone marchewki zostały chemicznie wyczyszczone. Wcale nie trzeba od razu kupować ekologicznych warzyw (to częściwo ściema), można te standardowe wyczyścić w wodzie z sodą, a potem z octem jabłkowym (mnie osobiście się nie chce tego robić).

3. Kiełki

Kupne są drogie, a własna hodowla jest bardzo prosta. Mamy do wyboru ogromną gamę kiełków. najbardziej popularne i moim zdaniem najwartościowsze to: rzeżucha, rzodkiewka, lucerna, brokuł. Ale warto spróbować również kozieradki, gorczycy, pietruszki, szczypiorku, słonecznika, dyni czy gotowych mixów, które sprzedawane są w sklepach ogrodniczych, sklepach eko czy nawet marketach budowlanych na stoiskach ogród (OBI, Castorama).

Kiełki można hodować po prostu w słoikach. Zalewasz wodą nasiona, przykrywasz słoik gazą, dajesz chwilę nasionom, żeby nasiąkły, odcedzasz wodę przez gazę i tak 2 x dziennie rano i wieczorem. Słoiki można trzymać w szafce w ciemności, kiełki i tak urosną. Wygodniejsza jest kiełkownica. Wystarczy wsypać do niej nasiona, i dwa razy dziennie zmieniać wodę i już. W zależności od nasion i temperatury otoczenia, kiełki rosną w ciągu 3-5 dni. Stale uzupełniając nasiona, mamy cały czas dostęp do świeżych kiełków, które można dodać do sałatek, dań chińskich, kapusty kiszonej albo jeść same polane oliwą. Nie umywają się do tych ze sklepu.

4. Mrożonki

Mrożone warzywa to jedna z bezpieczniejszych opcji, ponieważ były zamrażane w sezonie, wtedy kiedy trwał na nie sezon. W sklepach można dostać min. marchewkę z groszkiem, szpinak, warzywa na patelnię czy brokuły i kalafior, które zimą są "pędzone" na chemii albo przyjechały z Włoch. Zawsze jednak sprawdzajcie skład mrożonek, bo czasem dodawane są sosy o dziwnym składzie lub przyprawy, które niekoniecznie muszą Wam pasować. Mrożonki są często wcześniej obrobione termicznie i szybciej się gotują, smażą. Warzywa na patelnię mogą posłużyć jako kolacja, którą tylko uzupełnimy oliwą. Z brokułów czy kalafiora można zrobić zupę.

Znalazłam bardzo fajną tabelę z sezonowościa warzyw i owoców, do której możecie zaglądać systematycznie i sprawdzać na co nadal jest sezon. 

O tej porze roku nadal można jeszcze jeść pory, które dobrze zimują w kopcach, dynie,  jarmuż (lubi mrozy, robi się wtedy wartościowszy). Jeszcze nie wyczerpały się zapasy kalarepy, rzepy, brukselki, kapusty białej i czerwonej, cebuli, czosnku i chrzanu.

Nie radzę jeść zimą pomidorów czy ogórków (chyba ze wersję eko z Sycylii jeśli ktoś ma ochotę na szaleństwo). Za to śmiało można kupować awokado, na które sezon na Sycylii trwa przez całą zimę, aż do maja.

Jak widać wybór nadal jest ogromny, zatem zima nie powinna być argumentem za niejedzeniem warzyw.

Sprawdź mój poprzedni wpis o tym jak sobie urozmaicić jedzenie warzyw.

jakie warzywa jeść zimą

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!