30 min.
6
gotowanie, smażenie
Składniki
- 6 jaj
- 1 wątróbka z królika
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki masła + do smażenia wątróbki
- garść czarnych i zielonych oliwek
- 1 łyżeczka wiejskiego chrzanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
Prosiliście o przepis na jaja faszerowane, które przygotowałam na swój stół Wielkanocny. To bardzo prosty i efektowny przepis. Wybrałam swoje ulubione składniki, ale możecie nafaszerować jaja właściwie wszystkim na co macie ochotę. Pieczarkami, jagnięciną, krewetkami, szprotkami i co Wam jeszcze podpowie fantazja. Takie mini danie ładnie się prezentuje i kusi, żeby spróbować więcej.
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Jaja ugotuj na twardo (10 min od włożenia do wrzątku).
- Ostudź i przekrój na pół wzdłóż.
- Wybierz żółtka i przełóż do oddzielnej miski. Rozgnieć widelcem na gładką masę. Białka delikatnie odstaw na bok.
- Wątróbkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na maśle. Ostudz i posiekaj drobno. Dodaj do żółtek.
- Awokado obierz, wyjmij pestkę i środek przełóż do miski. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Masło rozpuść w rondelku, ostudź i przelej do masy, dodaj chrzan i przypraw solą i pieprzem.
- Połówki jaj wypełnij farszem.
- Oliwki pokrój na cienkie plasterki i połóż na wierzchu. Schłódź i jedz.
- Przed podaniem można przybrać rzeżuchą albo szczypiorkiem i serwować na talerzu wyściełanym pierzynką z kiełków.
Ela Szczerba
2017-04-02 16:12
czy wątróbka musi być z królika?
Paleo Strefa
2017-04-02 19:21
Pani Ewo, oczywiscie może być dowolna inna np. cielęca.