30 min.
6
gotowanie, smażenie
Składniki
  • 6 jaj
  • 1 wątróbka z królika
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki masła + do smażenia wątróbki
  • garść czarnych i zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka wiejskiego chrzanu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

jaja faszerowane

Prosiliście o przepis na jaja faszerowane, które przygotowałam na swój stół Wielkanocny.  To bardzo prosty i efektowny przepis. Wybrałam swoje ulubione składniki, ale możecie nafaszerować jaja właściwie wszystkim na co macie ochotę. Pieczarkami, jagnięciną, krewetkami, szprotkami i co Wam jeszcze podpowie fantazja. Takie mini danie ładnie się prezentuje i kusi, żeby spróbować więcej.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

  • Jaja ugotuj na twardo (10 min od włożenia do wrzątku).
  • Ostudź i przekrój na pół wzdłóż.
  • Wybierz żółtka i przełóż do oddzielnej miski. Rozgnieć widelcem na gładką masę. Białka delikatnie odstaw na bok.
  • Wątróbkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na maśle. Ostudz i posiekaj drobno. Dodaj do żółtek.
  • Awokado obierz, wyjmij pestkę i środek przełóż do miski. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • Masło rozpuść w rondelku, ostudź i przelej do masy, dodaj chrzan i przypraw solą i pieprzem.
  • Połówki jaj wypełnij farszem.
  • Oliwki pokrój na cienkie plasterki i połóż na wierzchu. Schłódź i jedz.
  • Przed podaniem można przybrać rzeżuchą albo szczypiorkiem i serwować na talerzu wyściełanym pierzynką z kiełków. 

jaja faszerowanejaja faszerowane paleo

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!