35 min + tężenie
5
gotowanie
Składniki
  • Warstwa 1
  • 1 szklanka fusów migdałowych
  • (po robieniu mleka migdałowego)
  • 8 suszonych daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • Warstwa 2
  • 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego/kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • Na wierzch
  • maliny i migdały

Jaglane serniczki (bez laktozy)

Nie wiecie co zrobić z resztkami migdałów, które zostały z produkcji mleka migdałowego? No to mam propozycję. Zróbcie ten szybki i efektowny deser. Dodatkowo, miałam końcówkę ugotowanej kaszy jaglanej, której nie zjedliśmy wczoraj oraz trochę malin i z tych resztek powstały takie małe cudeńka. 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Warstwa 1:
  • Daktyle zalej wrzątkiem na ok 5-10 min, następnie odsącz i zmiel z olejem i kakao.
  • Następnie dodaj fusy i wymieszaj.
  • Jeśli nie masz fusów migdałowych, możesz użyć spodu z przepisu na surowe babeczki z musem z awokado. 
  • Wyłóż spód małych słoiuczków, szklaneczek lub tea lightów warstwą 1.
  • Włóż do lodówki do schłodzenia.
  • Warstwa 2:
  • Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sitku, następnie zimną wodą (pozbędziesz się goryczki).
  • Kaszę włóż do garnka z grubym dnem i zalej mlekiem. Gotuj ok 20 min, aż kasza się rozgotuje.Jeśli mleko się w międzyczasie wygotuje dodaj więcej mleka lub wody.
  • Po ugotowaniu dodaj miód, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.
  • Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do kaszy. Wymieszaj i od razu nakładaj na warstwę 1.
  • Przełóż do lodówki na conajmniej godzinę, po tym czasie ozdób malinami i migdałami.

Jaglane serniczkiJaglane serniczkiJaglane serniczki

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!