35 min + tężenie
5
gotowanie
Składniki
- Warstwa 1
- 1 szklanka fusów migdałowych
- (po robieniu mleka migdałowego)
- 8 suszonych daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- Warstwa 2
- 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka migdałowego/kokosowego
- 2 łyżki miodu
- sok z połówki cytryny
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- Na wierzch
- maliny i migdały
Nie wiecie co zrobić z resztkami migdałów, które zostały z produkcji mleka migdałowego? No to mam propozycję. Zróbcie ten szybki i efektowny deser. Dodatkowo, miałam końcówkę ugotowanej kaszy jaglanej, której nie zjedliśmy wczoraj oraz trochę malin i z tych resztek powstały takie małe cudeńka.
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Warstwa 1:
- Daktyle zalej wrzątkiem na ok 5-10 min, następnie odsącz i zmiel z olejem i kakao.
- Następnie dodaj fusy i wymieszaj.
- Jeśli nie masz fusów migdałowych, możesz użyć spodu z przepisu na surowe babeczki z musem z awokado.
- Wyłóż spód małych słoiuczków, szklaneczek lub tea lightów warstwą 1.
- Włóż do lodówki do schłodzenia.
- Warstwa 2:
- Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sitku, następnie zimną wodą (pozbędziesz się goryczki).
- Kaszę włóż do garnka z grubym dnem i zalej mlekiem. Gotuj ok 20 min, aż kasza się rozgotuje.Jeśli mleko się w międzyczasie wygotuje dodaj więcej mleka lub wody.
- Po ugotowaniu dodaj miód, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.
- Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do kaszy. Wymieszaj i od razu nakładaj na warstwę 1.
- Przełóż do lodówki na conajmniej godzinę, po tym czasie ozdób malinami i migdałami.