35 min + tężenie
5
gotowanie
Składniki
  • Warstwa 1
  • 1 szklanka fusów migdałowych
  • (po robieniu mleka migdałowego)
  • 8 suszonych daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • Warstwa 2
  • 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka migdałowego/kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • Na wierzch
  • maliny i migdały

Jaglane serniczki (bez laktozy)

Nie wiecie co zrobić z resztkami migdałów, które zostały z produkcji mleka migdałowego? No to mam propozycję. Zróbcie ten szybki i efektowny deser. Dodatkowo, miałam końcówkę ugotowanej kaszy jaglanej, której nie zjedliśmy wczoraj oraz trochę malin i z tych resztek powstały takie małe cudeńka. 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Warstwa 1:
  • Daktyle zalej wrzątkiem na ok 5-10 min, następnie odsącz i zmiel z olejem i kakao.
  • Następnie dodaj fusy i wymieszaj.
  • Jeśli nie masz fusów migdałowych, możesz użyć spodu z przepisu na surowe babeczki z musem z awokado. 
  • Wyłóż spód małych słoiuczków, szklaneczek lub tea lightów warstwą 1.
  • Włóż do lodówki do schłodzenia.
  • Warstwa 2:
  • Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sitku, następnie zimną wodą (pozbędziesz się goryczki).
  • Kaszę włóż do garnka z grubym dnem i zalej mlekiem. Gotuj ok 20 min, aż kasza się rozgotuje.Jeśli mleko się w międzyczasie wygotuje dodaj więcej mleka lub wody.
  • Po ugotowaniu dodaj miód, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.
  • Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki i dodaj do kaszy. Wymieszaj i od razu nakładaj na warstwę 1.
  • Przełóż do lodówki na conajmniej godzinę, po tym czasie ozdób malinami i migdałami.

Jaglane serniczkiJaglane serniczkiJaglane serniczki

Dodaj komentarz
  • anna karwowska
    2016-08-29 17:24

    Pyszne! zamiast kaszy jaglanej uzylam amarantus. Znajomi jedzacy "normalnie" byli zachwyceni :) Da sie zjesc zdrowo i smacznie.

  • Agnieszka
    2016-11-20 20:03

    Pani Moniko, czy zna Pani ciekawy przepis na ciasto jaglane, tj. np. bananowe brownie z kaszy jaglanej lub np. ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami lub podobne? Wiem, że kasza jaglane nie jest paleo, ale bardzo ją lubię i chętnie zjadłabym smaczne ciasto z takiej kaszy lub np. z komosy ryżowej.

  • Paleo Strefa
    2016-11-20 22:08

    Agnieszko, w sumie to nie mam sprawdzonego, ulubionego przepisu na ciasto jaglane (jeszcze :)) ale wszystko przede mna. Ale... kiedys pamietam ze robilam ciasto z przepisu moje wypieki http://www.mojewypieki.com/przepis/brownie-z-kaszy-jaglanej-z-orzechami-pekan i było całkiem smaczne. Uwielbiam kaszę jaglaną mimo ze nie jest paleo, ale jest jednak bezglutenowa i w wersji paleo samuraj dla osób aktywnych super się sprawdza, czy dla dzieci również. Pozdrawiam

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!