Gulasz z sarny (paleo)

Był już gulasz z jelenia, z danielacielęcy a tym razem gulasz z sarny. Niby gulasz to gulasz, a jednak można go przygotować na wiele sposobów i za każdym razem smakuje inaczej. Każdy rodzaj mięsa czy marynaty da odmienny efekt końcowy. Mięso z jelenia czy sarny przypomina dobrą wołowinę, natomiast z daniela jest bardzo delikatne. Gulaszem nie można się znudzić!

 

Gulasz to potrawa dla zapracowanych czyli dla większości z nas. A jeśli używa się wolnowaru to już w ogóle zapomina się o mieszaniu i pilnowaniu. Gulasz robi się sam jak śpimy. Polecam od razu przygotować większą porcję na 2-3 dni i tylko zmieniać dodatki np. raz podać z ziemniakami, innym razem z ryżem i gotowanie z głowy.

 

Polecam odwiedzić Dziki Trop w Warszawie na ul. Gagarina lub w Krakowie na Starym Kleparzu, gdzie osobiście się zaopatruję. Mięso z sarny na gulasz to koszt około 16 zł za 500 g. Sami widzicie, że koszt niewygórowany, a dziczyzna to jedno z lepszej jakości mięsa zaraz obok jagnięciny czy baraniny.

 

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

30 ml oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
2 łyżki igieł rozmarynu
1 kieliszek niesłodzonego soku z aronii
1 łyżeczka mielonej wędzonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki
5-6 ziaren jałowca
4 liście laurowe
sól
pieprz

 

SKŁADNIKI NA GULASZ

500 g mięsa z sarny na gulasz (może być wołowina, baranina)
1 duża cebula
1 duża marchewka
spora garść suszonych grzybów
mąka z tapioki/ziemniaczana/ryżowa
masło klarowane do smażenia 

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Składniki marynaty połącz w słoiku, słoik zakręć i dobrze wstrząśnij, aby składniki się połączyły.
  • Umyte i osuszone mięso na gulasz umieść w szerokiej misce i zalej marynatą. Dobrze wetrzyj w mięso.
  • Przykryj miskę talerzem i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na 24h, żeby składniki dobrze się połączyły.
  • Wyjmij mięso z lodówki i rozgrzej mocno patelnię.
  • Na maśle podsmaż mięso partiami na dużym ogniu oprószając je delikatnie mąką, która zagęści sos.
  • Mięso nie może się tłoczyć na patelni, bo się udusi zamiast usmażyć.
  • Usmażone mięso przełóż do wolnowaru lub garnka.
  • Jeśli w misce została resztka marynaty, po usmażeniu mięsa wylej ją na patelnię, dodaj szklankę wody, aby "zebrać" z patelni smak.
  • Zawartość patelni przelej do mięsa, dodaj oczyszczoną i pokrojoną na większe kawałki marchew oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę.
  • Gotuj ok 2 h w tradycyjny sposób lub w wolnowarze na trybie LOW ok 5-8h. U mnie wolnoważył się ok 10h.
  • Podawaj z ziemniakami, ryżem lub niepaloną kaszą gryczaną oraz masą zieleniny i kiszonek dla lepszego trawienia i przyswajania witaminy C i żelaza.

 

Gulasz z sarny (paleo)Gulasz z sarny (paleo)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!