Był już gulasz z jelenia, z daniela, cielęcy a tym razem gulasz z sarny. Niby gulasz to gulasz, a jednak można go przygotować na wiele sposobów i za każdym razem smakuje inaczej. Każdy rodzaj mięsa czy marynaty da odmienny efekt końcowy. Mięso z jelenia czy sarny przypomina dobrą wołowinę, natomiast z daniela jest bardzo delikatne. Gulaszem nie można się znudzić!
Gulasz to potrawa dla zapracowanych czyli dla większości z nas. A jeśli używa się wolnowaru to już w ogóle zapomina się o mieszaniu i pilnowaniu. Gulasz robi się sam jak śpimy. Polecam od razu przygotować większą porcję na 2-3 dni i tylko zmieniać dodatki np. raz podać z ziemniakami, innym razem z ryżem i gotowanie z głowy.
Polecam odwiedzić Dziki Trop w Warszawie na ul. Gagarina lub w Krakowie na Starym Kleparzu, gdzie osobiście się zaopatruję. Mięso z sarny na gulasz to koszt około 16 zł za 500 g. Sami widzicie, że koszt niewygórowany, a dziczyzna to jedno z lepszej jakości mięsa zaraz obok jagnięciny czy baraniny.
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
30 ml oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
2 łyżki igieł rozmarynu
1 kieliszek niesłodzonego soku z aronii
1 łyżeczka mielonej wędzonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki
5-6 ziaren jałowca
4 liście laurowe
sól
pieprz
SKŁADNIKI NA GULASZ
500 g mięsa z sarny na gulasz (może być wołowina, baranina)
1 duża cebula
1 duża marchewka
spora garść suszonych grzybów
mąka z tapioki/ziemniaczana/ryżowa
masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Składniki marynaty połącz w słoiku, słoik zakręć i dobrze wstrząśnij, aby składniki się połączyły.
- Umyte i osuszone mięso na gulasz umieść w szerokiej misce i zalej marynatą. Dobrze wetrzyj w mięso.
- Przykryj miskę talerzem i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na 24h, żeby składniki dobrze się połączyły.
- Wyjmij mięso z lodówki i rozgrzej mocno patelnię.
- Na maśle podsmaż mięso partiami na dużym ogniu oprószając je delikatnie mąką, która zagęści sos.
- Mięso nie może się tłoczyć na patelni, bo się udusi zamiast usmażyć.
- Usmażone mięso przełóż do wolnowaru lub garnka.
- Jeśli w misce została resztka marynaty, po usmażeniu mięsa wylej ją na patelnię, dodaj szklankę wody, aby "zebrać" z patelni smak.
- Zawartość patelni przelej do mięsa, dodaj oczyszczoną i pokrojoną na większe kawałki marchew oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę.
- Gotuj ok 2 h w tradycyjny sposób lub w wolnowarze na trybie LOW ok 5-8h. U mnie wolnoważył się ok 10h.
- Podawaj z ziemniakami, ryżem lub niepaloną kaszą gryczaną oraz masą zieleniny i kiszonek dla lepszego trawienia i przyswajania witaminy C i żelaza.