5h
4
wolnowar
Składniki
  • GULASZ
  • 500 g karkówki cielęcej
  • 400 ml passaty
  • 1/2 łyżeczki sproszokowanej wędzonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarnka jałowca
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/2 ostrej małej papryczki
  • sól
  • olej kokosowy/ słonina do smażenia
  • DODATKOWO
  • 2 proste cukinie
  • 4 łyżki masła
  • garść świeżej szałwii i cząbru
  • sól

Gulasz cielęcy z cukinią fettuccine

Od kiedy mam wolnowar to gotowanie jest paradoksalnie szybsze. Przynajmniej ja odczuwam poprawę. Mniej stania przy kuchni, a zaoszczędzony czas mogę poświęcić na odpoczynek. Tak czy inaczej, podoba mi się w wolnowarze to, że kiedy wracam późno do domu, to zwykle już nie brałabym się za gotowanie obiadu na następny dzień, tylko pewnie poszłabym spać. A od kiedy mam wolnowar, to wiem, że mogę po prostu wrzucić kawałek schabu, karkówki czy mięso i kości na rosół, dodać przyprawy i warzywa, iść spać, a rano mieć gotowy obiad do spakowania. Genialne!  Nie trzeba stać, pilnować, doglądać. Samo się robi jak śpisz albo idziesz na spacer czy zakupy. Wolnowar można zostawić sam, bo to bezpieczne urządzenie i wyjść z domu na parę godzin. 

Dodatkowo, gotowanie w wolnowarze pozwala na zachowanie większej ilości wiamin i minerałów niż podczas tradycyjnego gotowania, bo odbywa się powoli i w temperaturze nie wyższej niż 100C. Nic nigdy nie bulgoce, nie pryska po całej kuchni, tylko ledwo, ledwo pyrka. Praktycznie nie widać gotowania. A mięso jest soczyste, rozpadające się i bardzo aromatyczne i aksamitne. Pełne smaku dzięki długo spędzonemu czasu w towarzystwie ziół i przypraw. 

Ten gulasz możecie z powodzeniem zrobić w garnku, ale gorąco Was namawiam do kupienia wolnowaru, bo Wasze życie stanie się prostsze. Zapomnicie o gotowaniu. 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Mięso pokrój na mniejsze kawałki wielkości jednego gryza.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć mięso obsmażając je dokładnie na dużym ogniu (chodzi o szybkie zamknięcie porów i zatrzymanie smaku w środku). 
  • Zawartość patelni przełóż do wolnowaru i zalej passatą, dodaj paprykę wędzoną, cebulę pokrojoną w półplasterki, czosnek i ostrą papryczkę w plasterki. Dodaj przyprawy. Jeśli passata nie pokryła mięsa w całości, można dodać odrobinę wody.
  • Włącz wolnowar na funkcję HIGH na 4-5h i idź spać :) 
  • Następnie pokrój cukinię we wstążki używając obieraczki do warzyw. Odstaw.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj sól, i świeże zioła. Podgrzej tylko do połączenia składników.
  • Włóż cukinię i na małym ogniu podgrzej ją obracając, tak aby sos maślany pokrył całość.
  • Cukinię ułóż na talerzu i nałóż na nią gulasz.

gulasz cielęcy z cukinią fettuccinegulasz cielęcy z cukinią fettuccinegulasz cielęcy z cukinią fettuccine

Dodaj komentarz
  • Magdalena W.
    2017-07-22 19:44

    Gulasz pyszny

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!