40 min. + moczenie
ok. 25 szt.
pieczenie
Składniki
  • 500 g. niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli kłodawskiej

Kromki gryczane wegańskie

 

Uwielbiam te kromki! Uwielbiam je za wiele rzeczy. Po pierwsze za to, że są bardzo proste w wykonaniu, potrzebne są tylko dwa składniki. Po drugie za to, że są przepyszne w swej prostocie. A po trzecie są mega chrupiące. I w końcu po czwarte dlatego, że pasują do wszystkiego! Wypiek idealny! Mój Mr. Darcy wśród bezglutenowego pieczywa.

 

I wiecie co, robiliśmy te kromeczki już kilka razy i za każdym razem w innym celu. Za pierwszym razem zabraliśmy je w drogę, więc mieliśmy wspaniałą przekąskę na szlaku. Nie ma ryzyka, że coś się pokruszy czy skiśnie przez drogę. Potem kromki posłużyły jako baza do sera śmierdziucha, który mój Witold przygotował z białego twarogu (tutaj przepis). Świetnie smakowały z miodem i orzechami, z pasztetem z gęsi i chrzanem, i po prostu z masłem. Właściwie to widzę te kromki i na słodko i na słono.

 

Co więcej, wpadłam na pomysł, że można ich również użyć jako podstawy do imprezowych przekąsek z oliwkami, ze śledziem, z dipem z dyni, z pasztetem z wątróbki, z ikrą, z musem owocowym i co Wam wyobraźnia podpowie.  Można je też posypać solą, wtedy świetnie sprawdzą się jako krakersy. A odgrzewane na funkcji grill są chyba jeszcze pyszniejsze. 

 

Takie kromki możecie zrobić również z innych kasz. Robiłam z komosy ryżowej. Są jeszcze pyszniejsze!

 

Spróbujcie też innych moich przepisów na pieczywo bez glutenu.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

 

  • Kaszę wsyp do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i zalej wodą, tak żeby płyn sięgał ok 2-3 cm powyżej poziomu kaszy.
  • Odstaw do namoczenia na min. 12h. Jeśli kasza będzie się moczyła 24h to jeszcze lepiej.
  • Po tym czasie kaszę przełóż na sitko, dobrze opłucz i osącz z nadmiaru wody.
  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Włóż kaszę do miksera z ostrzem, posól i zmiksuj na gładką masę. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka.
  • Niską brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i dużą łyżką nakładaj ciasto rozpłaszczając je na grubość około pół centymetra.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 25-30 min, ostatnie 5 min. z funkcją termoobiegu, żeby kromki były bardziej chrupiące.

 

Gryczane kromki Kromki gryczane (wegańskie) Gryczane kromki (wegańskie)Kromki gryczane (wegańskie)Gryczane kromki (wegańskie)Kromki gryczane (wegańskie)

 

Dodaj komentarz
  • Asa K.
    2016-12-13 11:46

    a można by użyć mąki gryczanej?

  • Paleo Strefa
    2016-12-13 20:37

    Asa niestety maka w tym przepisie się nie sprawdzi. polecam kasze będziesz miło zaskoczona efektem 😊 daj znać czy wyszło?

  • Patrycja K
    2016-12-14 14:47

    Zrobiłam z kaszy orkiszowej - są przepyszne!

  • Beata W
    2016-12-14 18:34

    Prawie jak osławiony chlebek gryczany :-) Ta wersja bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że w chlebku najbardziej smakuję mi skórka. Na pewno wypróbuję.

  • Paleo Strefa
    2016-12-14 20:46

    Beata, tak, prawie, ale to wielka różnica, jednak efekt inny :) No i nie trzeba tak długo czekać jak z chlebkiem :) Wystarczy kasze namoczyć nie trzeba czekać zeby ciasto wyrosło :) Smacznego

  • Paleo Strefa
    2016-12-14 20:48

    Patrycja, dzięki za informację ze z orkiszowej też się da. Ja robiłam jeszcze z komosy i są przepyszne ale z kaszy sorgo juz nie wychodzą, bo ona się tak nie klei niestety. Ale wykombinowałam coś innego, też smaczne.

  • Halina Z
    2016-12-14 22:02

    Zrobiłam! Sa wyśmienite! Szybkie, łatwe w przygotowaniu Chrupiące z wierzchu, w środku wilgotne. Polecam!

  • Paleo Strefa
    2016-12-15 18:57

    Halina, bardzo się cieszę, że smakowały :) Też jestem ich ogromną fanką! Pozdrawiam

  • Kasia
    2017-02-17 22:29

    Zrobiłam kromki, wyszły dobre :) Tylko ten spalony smak mi trochę przeszkadza, można zmieszać kaszę gryczaną np z kaszą jaglaną żeby smak był mniej intensywny? Moze masz jakis pomysl? pozdrawiam

  • Paleo Strefa
    2017-02-18 07:45

    Kasia - moze ten "spalony" smak to od palonej kasyz gryczanej? Uzyłaś czarnej palnowej czy bialej niepalonej? Biała jest mniej intensywana. To prawda, ze gryczana ma swoj specyficzny smak albo sie ja lubi albo nie. Te kromeczki to u nas w domu hit :) Z kaszą jaglaną nie robiłam, ale mysle ze moglyby wyjsc. Pamietaj tylko zeby przelac ja wrzatkiem a potem zimna woda zeby pozbyc sie nadmiaru goryczy. Robilam tez te kromki z komosy ryzowej i sa tak samo przepyszne i chrupiace i nie maja tego smaku gryczanego (chociaz i tak on jest baardzo delikatny moim zdaniem). Komosa jest jednak barziej neutralna w smaku. Daj znac czy wyszly Ci z jaglanej chetnie też zrobię jesli beda pyszne. Pozdrawiam Cie Kasia

  • Kasia
    2017-02-18 12:41

    Świeże były dobre (wieczorem) ale rano już strasznie twarde :( jak je przechowujesz po zrobieniu?

  • Paleo Strefa
    2017-02-18 18:44

    Kasia - nastepnego dnia skrapiam je woda i odgrzewam w piekarniku lub na parze. A przechowuje je zawiniete w papier lub w bawełnianą ściereczkę w szafce kuchennej.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!