40 min. + moczenie
ok. 25 szt.
pieczenie
Składniki
  • 500 g. niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli kłodawskiej

Kromki gryczane wegańskie

 

Uwielbiam te kromki! Uwielbiam je za wiele rzeczy. Po pierwsze za to, że są bardzo proste w wykonaniu, potrzebne są tylko dwa składniki. Po drugie za to, że są przepyszne w swej prostocie. A po trzecie są mega chrupiące. I w końcu po czwarte dlatego, że pasują do wszystkiego! Wypiek idealny! Mój Mr. Darcy wśród bezglutenowego pieczywa.

 

I wiecie co, robiliśmy te kromeczki już kilka razy i za każdym razem w innym celu. Za pierwszym razem zabraliśmy je w drogę, więc mieliśmy wspaniałą przekąskę na szlaku. Nie ma ryzyka, że coś się pokruszy czy skiśnie przez drogę. Potem kromki posłużyły jako baza do sera śmierdziucha, który mój Witold przygotował z białego twarogu (tutaj przepis). Świetnie smakowały z miodem i orzechami, z pasztetem z gęsi i chrzanem, i po prostu z masłem. Właściwie to widzę te kromki i na słodko i na słono.

 

Co więcej, wpadłam na pomysł, że można ich również użyć jako podstawy do imprezowych przekąsek z oliwkami, ze śledziem, z dipem z dyni, z pasztetem z wątróbki, z ikrą, z musem owocowym i co Wam wyobraźnia podpowie.  Można je też posypać solą, wtedy świetnie sprawdzą się jako krakersy. A odgrzewane na funkcji grill są chyba jeszcze pyszniejsze. 

 

Takie kromki możecie zrobić również z innych kasz. Robiłam z komosy ryżowej. Są jeszcze pyszniejsze!

 

Spróbujcie też innych moich przepisów na pieczywo bez glutenu.

 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

 

Przygotowanie:

 

  • Kaszę wsyp do wysokiego naczynia, dodaj szczyptę soli i zalej wodą, tak żeby płyn sięgał ok 2-3 cm powyżej poziomu kaszy.
  • Odstaw do namoczenia na min. 12h. Jeśli kasza będzie się moczyła 24h to jeszcze lepiej.
  • Po tym czasie kaszę przełóż na sitko, dobrze opłucz i osącz z nadmiaru wody.
  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Włóż kaszę do miksera z ostrzem, posól i zmiksuj na gładką masę. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka.
  • Niską brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i dużą łyżką nakładaj ciasto rozpłaszczając je na grubość około pół centymetra.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 25-30 min, ostatnie 5 min. z funkcją termoobiegu, żeby kromki były bardziej chrupiące.

 

Gryczane kromki Kromki gryczane (wegańskie) Gryczane kromki (wegańskie)Kromki gryczane (wegańskie)Gryczane kromki (wegańskie)Kromki gryczane (wegańskie)

 

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!