20 min.
4
w gofrownicy

Gofry bezglutenowe z mąki jaglanej i ryżowej

Kilka dni temu kupiłam moją drugą w życiu gofrownicę (mam taką). Pierwsza nie cieczyła się zbytnim powodzeniem.
Dumając dlaczego, przecież uwielbiam gofry, doszłam do wniosku, że to był przecież czas, kiedy wszystko lubiłam kupować gotowe. Nie zwracałam zbytnio uwagi na skład. Nie chciało mi się gotować, mimo że czasu miałam dużo więcej niż obecnie.

 

Jak widać to kwestia zmiany nawyków, poukładania w głowie, że co może być ważniejsze niż moje zdrowie.
Ja, która kupowałam nawet zupy w torebkach i gorliwie wierząca, że musli fitness na pewno mnie odchudzi, wylądowałam w kuchni, która okazała się niesamowitym polem do popisu dla wyobraźni i smaków. Praktycznie 90% posiłków przygotowuję sama w domu i nic mi tak nie smakuje jak moje własne, małe dzieła kulinarne.

 

Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na proste gofry z mąki jaglanej i ryżowej, które robią się same. Trzeba tylko zmieszać składniki na ciasto i poczekać 10 minut, żeby się upiekły. A ile przy tym zabawy!

 

SKŁADNIKI NA GOFRY (4 duże sztuki)

150 gramów mąki ryżowej i jaglanej (pół na pół)
2 jaja
2 łyżki rozpuszczonego masła/oleju kokosowego + do posmarowania gofrownicy
100 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
100 ml wody
szczypta sody
szczypta soli

 

DODATKI

2 garście ulubionych owoców
2 kostki gorzkiej czekolady
puszka (400ml) mleka kokosowego
1 łyżka ksylitolu

 

PRZYGOTOWANIE

  • Mąki zmieszaj z sodą i solą. Odstaw.
  • Pozostałe składniki tj: jaja, mleko, wodę, rozpuszczone masło zmieszaj ze sobą w mikserze na wolnych obrotach.
  • Następnie dodawaj stopniowo zmieszane mąki.
  • Wymieszaj na gładką masę. Ciasto ma być dość gęste.
  • Posmaruj gofrownicę pędzelkiem silikonowym namoczonym w odrobinie tłuszczu kokosowego.
  • Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy, smaż przez około 10 minut w zależności od mocy gofrownicy.
  • Przygotuj bitą śmietanę.
  • Mleko koksowe powinno być zimne, z lodówki.
  • Twardą część mleka kokosowego przełóż do miski miksera (wodę odlej do innego wykrzystania np. smoothie), dodaj łyżkę ksylitolu i ubij na sztywną śmietanę.
  • Gofry przykryj pierzynką z bitej śmietany i posyp owocami oraz startą na tarce czekoladą.

 

 MOJE RADY:

  • do przygotowania gofrów możesz użyć tylko mąki jaglanej lub tylko mąki ryżowej. 
  • kupując mąkę jaglaną upewnij się czy nie jest gorzka, jeśli kupujesz ją na wagę to jej spróbuj.
  • gofry z 100% mąki jaglanej lepiej pasują do podania na słodko, natomiast z ryżowej na słodko oraz na wytrawno np. z pesto, z dipem z dyni, z jajem sadzony, z tahini, z pastą ze słonecznika.
  • kiedy nie mam czasu, albo ochoty na ubijanie śmietany kokosowej, po prostu dobrze mieszam samą gęstą część mleka koksowego i wykładam na gofry, dodaję owoce i opcjonalnie pół łyżeczki miodu do smaku.

 

Gofry z mąki jaglanej i ryżwowej

Gofry bezglutenowe z mąki jaglanej i ryżowej

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!