2
Składniki
  • 3 duże garście truskawek + do ozdoby
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego z wanilią Bourbon
  • 4 listki żelatyny
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • garść bakalii Specjalny mix dla koneserów smaku

galaretka truskawkowo-kokosowa

Nadchodzi najwspanialszy czas. Czas lata i czas wakacji, kiedy możemy wybierać w świeżych owocach tak często jak nam się zamarzy. Na straganach coraz bardziej kolorowo, pachnie świeżymi darami z sadu, grządek i lasu. Uwielbiam ten czas. Mogłabym cały dzień chodzić po Starym Kleparzu i wybierać swoje wymarzone egzemplarze. 

Nie przegapcie sezonu na żadne owoce. Spróbujcie wszystkiego co natura dała: truskawki, maliny, jagody, porzeczki, agrest... bo zimą tylko sobie będziemy mogli pooglądać zdjęcia i pomarzyć.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Listki żelatyny umieść w miseczce i zalej zimną wodą (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pływać) i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
  • Po tym czasie napęczniałe listki wyjmij z wody i lekko odciśnij. Podziel na dwie części - jedna będzie do mleka, druga do musu z truskawek.
  • Mleko kokosowe wlej do garnuszka i włóż połowę napęczniałych listków, podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uwaga, nie gotować, płyn ma być lekko ciepły.
  • Dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj do rozpuszczenia. 1 garść truskawek pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do mleka. Odstaw.
  • Mleko kokosowe rozlej po równo do dwóch szklanek lub słoiczków i wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  • 2 garście truskawek przełóż do blendera, dodaj miód i sok z cytryny. Zmiksuj na mus. Drugą część żelatyny rozpuść w garnuszku na małym ogniu i dodaj do musu.
  • Na stężałe mleko wlej równe części musu truskawkowego i znów wstaw do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
  • Rano ozdób każdy słoiczek truskawkami i posyp bakaliami (użyłam Specjalny mix dla koneserów zdrowia): migdałami, suszoną miechunką, wiórkami kokosowymi, suszonym ananasem, orzechami macadamia, włoskimi i nerkowcami. 
  • Zajadaj w upalny czerwcowy dzień. 

galaretka truskawkowo-koksowagalaretka truskawkowo-kokosowagalaretka truskawkowo-kokosowagalaretka truskawkowo-kokosowa

Dodaj komentarz
  • Domiś
    2016-06-04 11:11

    Dlaczego przepis jest oznaczony jako "bez cukru" skoro ma cukier w składzie? Poza tym cukier nie jest Paleo, nawet trzcinowy.

  • Paleo Strefa
    2016-06-04 15:31

    Czym rózni się cukier trzcinowy od kokosowego czy syropu z daktyli? To wszystko sacharoza. Oznaczając bez cukru mam na mysli bez bialego cukru rafinowanego. Dobrej jakości naturalny cukier to nie zło. Mozna go używać od czasu do czasu jeśli nie ma przeciwwskazań. Pamiętajmy że paleo to nie religia, żyjemy w XXI wieku a paleo to pewne ramy oznaczające dobrą jakość.

  • Domiś
    2016-06-04 18:22

    Nie mogę się zgodzić z poniższym. Według mnie cukier trzcinowy nie różni się za bardzo od białego, wszelkich syropów i innych tego typu wyrobów. Faktycznie jest "zdrowszy" ponieważ zawiera składniki mineralne, jednak to w dalszym ciągu cukier. Ma podobny IG do cukru białego i prawie tyle samo kalorii. Wniosek z tego taki, że dla organizmu spożycie białego, a trzcinowego niczym prawie się nie różni. Dla osoby która dopiero poznaje Paleo, wiadomość, że może słodzić cukrem trzcinowym, bo on jest dozwolony może być zgubna. Dla mnie ta dieta to nie religia, też nie przestrzegam jej w 100% (np. jem żółty ser) ale uważam, że cukier w niej jest całkowicie zbędny. Taki deser spokojnie można posłodzić kawałkiem banana, dojrzałą gruszką czy brzoskwinią albo nawet niczym, ponieważ są już w nim truskawki i widzę nawet rodzynki. Pozdrawiam.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!