2
Składniki
  • 3 duże garÅ›cie truskawek + do ozdoby
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 Å‚yżeczki cukru trzcinowego z waniliÄ… Bourbon
  • 4 listki żelatyny
  • 2 Å‚yżeczki miodu
  • Å‚yżeczka soku z cytryny
  • garść bakalii Specjalny mix dla koneserów smaku

galaretka truskawkowo-kokosowa

Nadchodzi najwspanialszy czas. Czas lata i czas wakacji, kiedy możemy wybierać w świeżych owocach tak często jak nam się zamarzy. Na straganach coraz bardziej kolorowo, pachnie świeżymi darami z sadu, grządek i lasu. Uwielbiam ten czas. Mogłabym cały dzień chodzić po Starym Kleparzu i wybierać swoje wymarzone egzemplarze. 

Nie przegapcie sezonu na żadne owoce. Spróbujcie wszystkiego co natura dała: truskawki, maliny, jagody, porzeczki, agrest... bo zimą tylko sobie będziemy mogli pooglądać zdjęcia i pomarzyć.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Listki żelatyny umieść w miseczce i zalej zimnÄ… wodÄ… (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pÅ‚ywać) i odstaw na 10 minut do napÄ™cznienia.
  • Po tym czasie napÄ™czniaÅ‚e listki wyjmij z wody i lekko odciÅ›nij. Podziel na dwie części - jedna bÄ™dzie do mleka, druga do musu z truskawek.
  • Mleko kokosowe wlej do garnuszka i włóż poÅ‚owÄ™ napÄ™czniaÅ‚ych listków, podgrzej na maÅ‚ym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uwaga, nie gotować, pÅ‚yn ma być lekko ciepÅ‚y.
  • Dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj do rozpuszczenia. 1 garść truskawek pokrój na mniejsze kawaÅ‚ki i wrzuć do mleka. Odstaw.
  • Mleko kokosowe rozlej po równo do dwóch szklanek lub sÅ‚oiczków i wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  • 2 garÅ›cie truskawek przełóż do blendera, dodaj miód i sok z cytryny. Zmiksuj na mus. DrugÄ… część żelatyny rozpuść w garnuszku na maÅ‚ym ogniu i dodaj do musu.
  • Na stężaÅ‚e mleko wlej równe części musu truskawkowego i znów wstaw do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
  • Rano ozdób każdy sÅ‚oiczek truskawkami i posyp bakaliami (użyÅ‚am Specjalny mix dla koneserów zdrowia): migdaÅ‚ami, suszonÄ… miechunkÄ…, wiórkami kokosowymi, suszonym ananasem, orzechami macadamia, wÅ‚oskimi i nerkowcami. 
  • Zajadaj w upalny czerwcowy dzieÅ„. 

galaretka truskawkowo-koksowagalaretka truskawkowo-kokosowagalaretka truskawkowo-kokosowagalaretka truskawkowo-kokosowa

Dodaj komentarz
  • DomiÅ›
    2016-06-04 11:11

    Dlaczego przepis jest oznaczony jako "bez cukru" skoro ma cukier w składzie? Poza tym cukier nie jest Paleo, nawet trzcinowy.

  • Paleo Strefa
    2016-06-04 15:31

    Czym rózni się cukier trzcinowy od kokosowego czy syropu z daktyli? To wszystko sacharoza. Oznaczając bez cukru mam na mysli bez bialego cukru rafinowanego. Dobrej jakości naturalny cukier to nie zło. Mozna go używać od czasu do czasu jeśli nie ma przeciwwskazań. Pamiętajmy że paleo to nie religia, żyjemy w XXI wieku a paleo to pewne ramy oznaczające dobrą jakość.

  • DomiÅ›
    2016-06-04 18:22

    Nie mogę się zgodzić z poniższym. Według mnie cukier trzcinowy nie różni się za bardzo od białego, wszelkich syropów i innych tego typu wyrobów. Faktycznie jest "zdrowszy" ponieważ zawiera składniki mineralne, jednak to w dalszym ciągu cukier. Ma podobny IG do cukru białego i prawie tyle samo kalorii. Wniosek z tego taki, że dla organizmu spożycie białego, a trzcinowego niczym prawie się nie różni. Dla osoby która dopiero poznaje Paleo, wiadomość, że może słodzić cukrem trzcinowym, bo on jest dozwolony może być zgubna. Dla mnie ta dieta to nie religia, też nie przestrzegam jej w 100% (np. jem żółty ser) ale uważam, że cukier w niej jest całkowicie zbędny. Taki deser spokojnie można posłodzić kawałkiem banana, dojrzałą gruszką czy brzoskwinią albo nawet niczym, ponieważ są już w nim truskawki i widzę nawet rodzynki. Pozdrawiam.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!