2
Składniki
  • 3 duże garście truskawek + do ozdoby
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego z wanilią Bourbon
  • 4 listki żelatyny
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • garść bakalii Specjalny mix dla koneserów smaku

galaretka truskawkowo-kokosowa

Nadchodzi najwspanialszy czas. Czas lata i czas wakacji, kiedy możemy wybierać w świeżych owocach tak często jak nam się zamarzy. Na straganach coraz bardziej kolorowo, pachnie świeżymi darami z sadu, grządek i lasu. Uwielbiam ten czas. Mogłabym cały dzień chodzić po Starym Kleparzu i wybierać swoje wymarzone egzemplarze. 

Nie przegapcie sezonu na żadne owoce. Spróbujcie wszystkiego co natura dała: truskawki, maliny, jagody, porzeczki, agrest... bo zimą tylko sobie będziemy mogli pooglądać zdjęcia i pomarzyć.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Listki żelatyny umieść w miseczce i zalej zimną wodą (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pływać) i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
  • Po tym czasie napęczniałe listki wyjmij z wody i lekko odciśnij. Podziel na dwie części - jedna będzie do mleka, druga do musu z truskawek.
  • Mleko kokosowe wlej do garnuszka i włóż połowę napęczniałych listków, podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Uwaga, nie gotować, płyn ma być lekko ciepły.
  • Dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj do rozpuszczenia. 1 garść truskawek pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do mleka. Odstaw.
  • Mleko kokosowe rozlej po równo do dwóch szklanek lub słoiczków i wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  • 2 garście truskawek przełóż do blendera, dodaj miód i sok z cytryny. Zmiksuj na mus. Drugą część żelatyny rozpuść w garnuszku na małym ogniu i dodaj do musu.
  • Na stężałe mleko wlej równe części musu truskawkowego i znów wstaw do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
  • Rano ozdób każdy słoiczek truskawkami i posyp bakaliami (użyłam Specjalny mix dla koneserów zdrowia): migdałami, suszoną miechunką, wiórkami kokosowymi, suszonym ananasem, orzechami macadamia, włoskimi i nerkowcami. 
  • Zajadaj w upalny czerwcowy dzień. 

galaretka truskawkowo-koksowagalaretka truskawkowo-kokosowagalaretka truskawkowo-kokosowagalaretka truskawkowo-kokosowa

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!