SKŁADNIKI 3 porcje
ok. 500g truskawek
7 płatków żelatyny
stewia w płynie do smaku
3 czubate łyżki mascarpone
1/4 szklanki śmietany 22% lub 30%
mięta do podania
PRZYGOTOWANIE
- Odłóż kilka truskawek w całości a resztę zblenduj na gładko. Musu powinno wyjść ok 500-600 ml.
- Płatki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, potem odsącz, włóż do garnuszka i delikatnie podgrzej cały czas mieszając, tylko do rozpuszenia żelatyny (nie zagotuj!)
- Dodaj mus truskawkowy do żelatyny (nigdy odwrotnie!), opcjonalnie posłudź stewią do smaku ( u mnie ok 5 kropelek) i dobrze wymieszaj. Rozlej do pucharków.
- Na końcu podziel na połówki odłożone wcześniej truskawki i wciśnij je do pucharków.
- Schładzaj min 3h, a najlepiej całą noc.
- Zmiksuj mascarpone i śmietanę na gładką masę, a następnie podaj z galaretką.
- Możesz ozdobić listkami świeżej mięty.
Kcal: 193 BTW jednej porcji: B: 10,6 T: 11,1 W (netto): 8,7