50 min.
2
pieczenie

 

Frytki z dyni i pasternaku z pesto AIP

 

Frytki z dyni i pasternaku mogą stanowić bardzo sycący dodatek do obiadu lub samodzielną kolację.
Są słodko-wytrawne i dlatego świetnie pasują do lekko ostrego i wyrazistego pesto. 

 

Robiłam już frytki z selera i pietruszki i frytki z dyni piżmowej, ale jednak frytki z hokkaido wygrywają. Dynia hokkaido jest wszechstronna. Możecie z niej zrobić ciasto na pizzę, kopytka, a nawet nadzienie do naleśników. O tej porze roku jest jeszcze dostępna na niektórych targach lokalnych, a nawet w Makro.

 

Kto z Was nie jadł jeszcze pasternaku to bardzo polecam. To taka trochę bardziej wytrawna pietruszka. Pasternak jest świetny na puree, które robi się tak samo jak puree z ziemniaków. 

 

Zarówno pasternak jak i dynia stanowią bardzo dobre źródła węglowodanów dla osób, które są na protokole autoimmunologicznym (np. przy chorobie Hashimoto), gdzie bulwy, korzenie i dynie to ich głowne źródła węglodowanów. 

 

Razem z pesto, które zrobiłam bez orzechów i pestek, ten prosty przepis może być świetnym pomysłem na danie w myśl zasad AIP. 

 

Zaintersowanych odsyłam do przykładowego jadłospisu dla osoby cierpiącej na Hashimoto oraz polecam inne pomysły na wykorzystanie dyni. (tutaj jeszcze więcej o dyni)

 

 

SKŁADNIKI:

 

FRYTKI


1/2 dyni hokkaido
2 korzenie pasternaku
sól
1 łyżeczka smalcu gęsiego


PESTO ZE SZPINAKIEM

 

1/2 szklanki natki pietruszki
1/2 szklanki świeżego szpinaku
1 szczypiorek
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

 

  • Rozgrzej piekarnik do 200C.
  • Dynię umyj, przekrój na pół i wydrąż łyżką pestki i miąższ. 
  • Jedną połówkę pokrój ostrym nożem na półksiężyce o jednakowej grubości około pół centrymetra, a drugą odłóż do innego dania.
  • Pasternak umyj, obierz i pokrój w słupki.
  • Brytfankę wyściełaj papierem do pieczenia i równo ułóż warzywa.
  • Posól, a na pasternak połóż łyżeczkę smalcu.
  • Piecz około 30-40 minut, w międzyczasie przemieszaj pasternak, żeby pokrył się smalcem.
  • Pod koniec pieczenia (ok 10 min) włacz termoobieg, żeby frytki złapały koloru.
  • Przygotuj pesto.
  • Natkę i szpinak (ilość 1 szklanki mam na myśli bez upychania w szklance) dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i wrzuć do blendera.
  • Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na aksamitną masę.
  • W razie potrzeby dolej dodatkową łyżkę oliwy, tak aby pesto miało gęstą konsystencję.
  • Frytki podawaj z pesto lub z dipem z awokado lub z samym miękkim awokado.

 

MOJE RADY:

 

  • Szpinak i natkę pietruszki możesz zamienić na jarmuż lub zrobić mix z tego co akurat zostało Ci w lodówce np.natka marchewki lub resztki sałat. Jeśli zostało Ci awokado, możesz dorzucić kawałek do pesto.
  • Jeśli nie musisz trzymać się protokołu autoimmunologicznego, możesz dorzucić garść orzechów lub pestek dyni, dodaj wtedy odrobinę więcej oliwy z oliwek dla odpowiedniej konsystencji.
  • Zamiast smalcu z gęsi możesz dodać olej kokosowy lub nawet słoninę lub smalec.
  • Na frytki z dyni nie kładę żadnego tłuszczu, ponieważ dynia jest dość miękka i dodatek tłuszczu może spowodować, że frytki bardziej się uduszą niż upieką i nie będą takie chrupkie. Chrupkość zależy też od pojedynczych egzemplarzy dyni.

 

Frytki z dyni i pasternaku z pesto AIPFrytki z dyni i pasternaku z pesto AIPFrytki z dyni i pasternaku z pesto AIPFrytki z dyni i pasternaku AIP

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!