35 min.
4 kawałki
smażenie, pieczenie
Składniki
  • 6 jaj
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

paleo śniadanie

Frittata to bardzo prosty i efektowny sposób na jaja. Frittatę można zrobić właściwie z czymkolwiek tylko zechcesz. Najbardziej popularne to te z pomidorami, a ja dziś miałam ochotę na frittatę z ziemniakami i kiełbasą. Chorizo dostałam w prezencie od siostry, która przywiozła mi ją z Madrytu (specjalna bezglutenowa wersja). Jaką drogę przebyła ta kiełbasa, żeby do mnie dotrzeć, o tym wie tylko parę osób. Była to droga przez mękę, już myślałam, że nie jest mi pisana :) Ale było warto, bo chorizo świetnie pasuje do ziemniaków i swoją pikantnością nadaje charakteru potrawie. Ja zrobiłam swoją frittatę na dużej patelni (28cm) więc była cienka. Brzegi wyrosły, a środek był płaski, bo na środku było więcej ziemniaków, które „przyciągnęły” jaja do siebie :). W związku z tym powstało coś na kształt cienkiego ciasta do pizzy z uniesionymi brzegami. Jeśli zrobisz ją na mniejszej patelni i dodasz więcej ziemniaków powstanie Ci konkretny kawał ciasta. Nie czułam się po niej głodna przez dobrych parę godzin. Dodam, że to porcja dla 2 głodnych i 4 średnio głodnych osób :) 

Przygotowanie:

  • Nastaw piekarnik na funkcję grilla.
  • Pokrój kiełbasę w cienkie plasterki, ziemniaka i cebulę w cienkie półplasterki.
  • Na patelni (średnica ok 25-28 cm) podsmaż kiełbasę (bez tłuszczu).
  • Następnie wyłóż do oddzielnego naczynia i na tłuszczu wytopionym z kiełbasy podsmaż ziemniaki al dente i zeszklij cebulę. Dodaj z powrotem kiełbasę.
  • Jaja wbij do wysokiego naczynia i dokładnie wymieszaj trzepaczką, dopraw solą i pieprzem.
  • Wylej masę jajeczną na patelnię (jeśli patelnia będzie mniejsza, frittata będzie wyższa i będzie się piec trochę dłużej).
  • Przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz frittatę (ok 15 min) sprawdzając czy jaja na środku się ścięły. Jeśli będzie trzeba, odsłoń szpatułką ścięty wierzch, tak aby wnętrze frittaty szybciej się ścięło. Możesz również frittatę usmażyć tylko na patelni. Najlepiej wtedy masę jajeczną wylewać partiami na patelnię i czekać, że poszczególne warstwy się zetną, wtedy wylewać następne.
  • Na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem.
  • Zjadaj od razu. Na ciepło smakuje najlepiej.

paleo śniadanie   paleo śniadanie paleo śniadanie paleo śniadanie

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!