10 min.
1
gotowanie
Składniki
  • 3 czubate łyżki puree z dyni
  • 200 ml mleka kokosowego (nie kremu)
  • espresso
  • 20 ml zaparzonej zielonej herbaty
  • 1 łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • po szczypcie cynamonu i imbiru

dyniowe latte

W tym złotym napoju skumulowałam masę energetyzujących i rozgrzewających składników w sam raz na zimowe dni.
Kawa i zielona herbata pobudzają, imbir i cynamon działają przeciwzapalnie i antydepresyjnie, a gorące mleko i dynia koją żołądek i przy okazji sycą.

To nie tylko napój. To cały posiłek, który bardzo dobrze smakuje z aromatycznymi piernikami bez jaj.

Specjalnie nie żałowałam kurkumy, bo ma wprost cudowne właściwości:

  • działa silnie przeciwzapalnie. Może być stosowana podczas przeziębień, bólu stawów w chorobach zwyrodnieniowych stawów itd. 
  • działa antydepresyjnie
  • łagodzi stany zapalne jelit (nieszczelne jelita, zachwiana równowaga bakteryjna, IBS, SIBO, choroba Leśniewskego-Crohna)
  • ma działanie antyoksydacyjne i zapobiega rozwojowi raka
  • działa przeciwbólowo

No to na zdrowie!

Przygotowanie:

  • Mleko pogrzej w garnuszku do żądanej temperatury .
  • Przelej do blendera i dodaj pozostałe składniki. Zblenduj na wysokich obrotach.
  • Przelej do kubka i pij w chłodne wieczory.

Tutaj sprawdź jak zrobić puree z dyni.

dyniowa latte

dyniowa latte

dyniowa latte

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!