Składniki
- 1 dynia piżmowa
- garść pestek dyni
- 2 garście wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1 papryczka chilli
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 limonki
- 1/2 kiszonego jabłka (opcja)
- olej kokosowy do smażenia
- sól
U mnie w domu nie jadło się dyni. Nikt nie wiedziałby co z niej zrobić. W większości polskich domów jeszcze do niedawna była niezauważalna, ale na szczęście to się zmienia. Jest coraz więcej zwolenników tego pysznego warzywa, co mnie bardzo cieszy.
Istnieje wiele odmian dyni i każda ma inny smak. W swojej kuchni najczęściej używam dyni piżmowej, hokkaido i makaronowej. To moje faworytki. Piżmowa dlatego, że najbardziej pasuje mi do ciast i budyni, bo jest najsłodsza i aksamitna, hokkaido lubię w zupach i leczo bo nie trzeba jej obierać, a makaronową traktuję jak makaron i zestawiam z sosami albo robię z niej paleo owsiankę z mlekiem kokosowym i orzechami.
Kto jeszcze nie odkrył dyni musi to zrobić jak najprędzej. Żałuję, że tak późno ją odkryłam. Ja jestem zakochana i już zaczynam robić większe zapasy na zimę, które schowam w piwnicy (można w garażu jak ktoś nie ma piwnicy).
Dynia jest tak wszechstronna, że nie można się z nią nudzić w kuchni. Robiłam już frytki z dyni, zupę dyniową, kanapkę z dyni, budyń z dyni, i w końcu biszkopt dyniowy. Jak widać sprawdza się wszędzie.
Dynia zawiera beta-karoten, prekursora witaminy A, niezbędnej dla zdrowia oczu, skóry i funkcji mózgu.
Beta-karoten to silny antyoksydant pomocny w walce z rakiem, chorobami autoimmunologicznymi czy zwykłym przeziębieniem. W jednej szklance dyni znajduje się aż 245% dziennej dawki wit A. Dynia to również dobre źródło węglowodanów (1 szklanka = 12 gram węglowodanów). Nie zaniedbujcie węgli na diecie paleo.
No to do dzieła!
Przygotowanie:
- Dynię obierz i pokrój w kostkę.
- Włóż pokrojoną dynię do garnka, zalej wodą i ugotuj na miękko na średnim ogniu (gotuje się ok 5-7 min.)
- W międzyczasie posiekaj warzywa: cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i chilli w cienkie paseczki.
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć warzywa. Smaż od czasu do czasu mieszając, aż do zarumienienia cebuli.
- Dodaj cynamon, kardamon i imbir, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Odstaw.
- Odcedź dynię, połącz z cebulą i dolej mleko kokosowe. Delikatnie wymieszaj, żeby nie zrobiła się papka. Gotuj około 1 min.
- Wyłóż dynię na dwa talerze i każdy posyp wiórkami kokosowymi i pestkami dyni.
- Całość skrop sokiem z limonki i opcjonalnie przybierz kiszonym jabłkiem.