20 min. + 8 h czekania
2 litry
ogrzewanie
Składniki
  • SKŁADNIKI
  • 2 litry niepasteryzowanego mleka koziego
  • 1 opakowanie Zakwasków
  • cierpliwość

jogurt kozi

Nabiał kozi jest podobny jeśli chodzi o strukturę i właściwości odżywcze, do mleka ludzkiego dlatego jest lepiej tolerowany i stwarza mniej problemów trawiennych. Zawiera mniej kazeiny, laktozy i więcej tłuszczu niż mleko krowie.  Nie dość, że mleko kozie zawiera mniej kazeiny to jego fermentacja jeszcze bardziej redukuje zawartość tego białka. Poza tym jogurty zawierają potrzebne naszym jelitom probiotyki oraz witaminę K2 (tylko od zwierząt pasących się na łąkach). 

Jednym nie szkodzi, a inni mimo wszystko go nie trawią. To kwestia bardzo indywidualna. Trzeba sprawdzać na sobie i na swoich pociechach. Najlepiej zacząć od małych ilości i obserwować czy nie występuje wysypka, katar itp. Jedyny warunek - mleko powinno być niepasteryzowane i z takiego należy przygotowywać jogurty i inny nabiał. Niepasteryzowany nabiał zawiera żywe enzymy, które pomagają w trawieniu. 

Jeśli wiemy skąd pochodzi nasze mleko możemy mieć pewność, że jogurt który z niego zrobiliśmy jest zdrowy. Odradzam ten sklepowy, który jest pasteryzowany w wysokich temperaturach i zabija nie tylko złe, ale i te dobre bakterie. Poza tym nie wiemy z jakiego mleka powstał i być może zawiera antybiotyki i sterydy.

Nabiał nie jest stricte paleo, ale ten prawdziwy jest często polecany, o ile nie masz przeciwwskazań (np. choroby skóry, problemy laryngologiczne). Ważna jest jakość tego co jemy, a nie sztywne zasady paleo religii. 

Jogurt zrobiony samemu na Zakwaskach to nie tylko ogromna radość, że coś zrobiło się samemu, ale też zupełnie inny smak, zapach i konsystencja. Taki jogurt jest przepyszny! Zatem wszystko z umiarem i smacznego. 

Gdzie kupić takie mleko? Ja czasem kupuję w Nielepicach, nieopodal Krakowa. To trasa w kierunku Dolinek Podkrakowskich, więc przejeżdżam tam często, kiedy jedziemy na wycieczkę poza miasto i wtedy robię zakupy. Można tam również kupić sery kozie.

Warszawiacy jadący na Warmię i Mazury mogą wstąpić do Koziej Farmy.

Gospodarstwo ekologiczne Figa często wystawia się na różnych targach i eventach spożywczych. Trzeba śledzić ich profil na FB w poszukiwaniu informacji. Poza tym produkty Figi można kupić w niektórych sklepach ekologicznych, widziałam też w Bacówce. 

Przygotowanie:

  • Przygotowanie jogurtu najlepiej zacząć dzień wcześniej po południu, żeby następnego dnia rano był gotowy.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 30-40C. Jeśli na zewnątrz jest ciepło nie trzeba używać piekarnika.
  • Mleko podgrzej w garnku do temperatury ok 40C. Najlepiej sprawdzić to palcem. Temperatura jest w porządku jeśli licząc do 10 mleko nie parzy w palec, ale jest wyraźnie ciepłe.
  • Dodaj Zakwaski (ja użyłam takich)i wymieszaj dokładnie.
  • Następnie przelej mleko do słoików, owiń szczelnie ręcznikami i wstaw mleko razem z garnkiem do piekarnika na ok 6-8 h. Piekarnik wyłącz jeśli jest ciepło na zewnątrz. Mleko owinięte w ręczniki będzie trzymało ciepło. Jeśli temperatura na zewnątrz jest niska wtedy trzeba użyć piekarnika. Można też użyć termosu. Ważne, żeby mleko postawić w nieprzewiewne miejsce i nie mieszać go, tylko pozwolić się bakteriom namnażać. 
  • W ciepłej temperaturze rozpocznie się fermentacja i mleko zacznie gęstnieć, a na wierzchu pojawi się żółtawy "kożuch". Wtedy jogurt można wyjąć z piekarnika.
  • Wstaw jogurt do lodówki na kilka godzin.
  • Z samego rana zajadaj na śniadanie.
  • Gotowy jogurt może stać w lodówce do 7 dni.

 jogurt kozijogurt kozi

 

Dodaj komentarz
  • Paleo Strefa
    2017-09-20 22:00

    Caryca - mysle ze to przez tą podpuszczke tak się zrobiło, ona ścina mleko natychmiast. Następnym razem dodaj tylko bakterie jogurtowe i będzie dobrze. Natomiast jak dodasz samej podpuszczki i podgrzejesz, potem wlejesz w jakąś formę to powstanie Ci ser podpuszczkowy tak zwany klagany . Bardzo smaczny.

  • Caryca
    2017-09-17 07:29

    Kurde dziś nastawiłam jogurt do jogurtownicy. Własne kozie mleko podgrzałam do 40 stopni dodałam bakterii jogurtowych i probiotycznych oraz krople podpuszczki. Minęło 6h i mam pół serwatki pół joguty. Ci teraz wymieszać? Wylac serwatke z góry?

  • ela
    2015-05-25 10:09

    a ile saszetek bakterii sie daje na butelke mleka?

  • Paleo Strefa
    2015-05-25 22:02

    Daje sie jedna saszetke lub jedna fiolke na 2 litry mleka. Zawsze taka saszetke czy fiolke nalezy uzyc w calosci, nie nalezy jej dzielic i zostawiac na pozniej bo bakterie po krotkim czasie gina, nabieraja wilgoci i zakwaski robia sie skawalone.

  • maja
    2016-04-12 10:06

    jak się zrobi żółtawy "kożuch" to jogurt już jest przekwaszony :( To nie jest kożuch tylko serwatka, dajesz na 42-43 stopnie i robi Ci się ok.3-4h. Trochę dłużej niż z krowiego.

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!