20 min. + 12 h moczenie
2-3 szklanki
Składniki
  • 1 szklanka migdałów (mogą być ze skórką)
  • szczypta soli morskiej
  • 2-3 szklanki wody źródlanej
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • gaza lub sitko o gęstych oczkach

Domowe mleko kokosowe

Chcąc odetchnąć trochę od mleka kokosowego, chciałam spróbować jakiegoś innego mleka roślinnego. Padło na migdałowe. Długo szukałam w sklepie dobrej jakości mleka migdałowego. I co? I nie znalazłam. Wszędzie dodatki, konserwanty, gumy guar i coś na kształt napoju migdałowego niż gęstego, pożywnego mleka. Do tego za kilkanaście złotych! 

Zawsze wydawało mi się, że zrobienie mleka migdałowego jest trudne. Dopóki sama się nie przekonałam, że to dziecinnie proste. Potrzeba jedynie 12h cierpliwości, a dalej już idzie jak z płatka. A na dodatek, resztki z produkcji mleka wykorzystałam do zrobienia pysznego deseru jaglanego. I to wszystko za cenę 1 szklanki migdałów.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Migdały zalej wodą, posól i pozostaw na noc do namoczenia na ok. 12h
  • Po 12 h migdały odcedź i przepłucz na sitku.
  • Umieść migdały w blenderze i dodaj wodę źródlaną. Jeśli chcesz otrzymać bardziej gęste mleko dodaj mniej wody.
  • Zmiksuj wszystko kilka minut powoli zwiększając obroty.
  • Gazę nałóż na garnek lub duży słoik i zacznij wlewać do niego mleko, tak by przecedzić pozostałe fusy przez gazę.
  • Po wylaniu całości płynu, przesącz powoli mleko i odciśnij jak najwięcej dasz radę.
  • Fusy odłóż do lodówki i wykorzystaj do przygotowania deseru.
  • Dopraw mleko miodem do smaku.
  • Gotowe!
  • Mleko można przechowywać do około 2 – 3 dni w lodówce.

Domowe mleko migdałoweDomowe mleko migdałoweDomowe mleko migdałoweDomowe mleko migdałoweDomowe mleko migdałoweDomowe mleko migdałowe

Dodaj komentarz
  • Marta
    2016-08-22 14:39

    A można prosić o przepis na ten deser jaglany z wykorzystaniem fusów migdałowych? Musi być pyszny :)

  • Paleo Strefa
    2016-08-22 19:36

    Marta, będzie jutro na blogu. Sprawdzaj :)

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!