45 min. (z czekaniem)
4 szt.
Składniki
- CZEKOLADOWE BABECZKI
- 100 g czekolady 90%
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- WYPEŁNIENIE
- 150 ml gęstego kremu kokosowego
- 2 garście jagód + do ozdoby
- świeża melisa lub mięta
- DODATKOWO
- silikonowe formy na babeczki
Brak czasu też może mieć swoje dobre strony, bo często powstają wtedy szybkie, proste i smaczne desery. I to bez pieczenia! Do czekoladowych foremek użyłam 90% czekolady, żeby móc ją dosłodzić swoim miodem, dzięki któremu całość zyskała na smaku. Zamiast kremu kokosowego możecie użyć gęstej wiejskiej śmietany jeśli Wasze jelita ją tolerują, są wtedy jeszcze smaczniejsze. Babeczki są idealne na lipcowe upały, a smakują wybornie z mrożoną kawą. Ochłodzenie gwarantowane.
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej, miód i wymieszaj na gładką masę.
- Przy pomocy silikonowej szpatułki, pędzelka lub małej łyżeczki nałóż czekoladę do silikonowych form na babeczki pokrywając dokładnie ich spód i boki. Nałóż cienką ok 2-3 mm warstę, nie za cienką, żeby babeczki nie popękały przy wyjmowaniu. UWAGA: czekolada jest na tyle gęsta, że nie będzie spływała z boków na spód.
- Włóż babeczki do zamrażarki na 10-15 min, żeby szybko zastygły.
- W międzyczasie jagody umyj, osusz, przesyp do miseczki i ugnieć widelcem, tak żeby puściły soki.
- Zmieszaj jagody z kremem kokosowym.
- Delikatnie wyjmij babeczki z form silikonowych (wyjdą łatwo) i napełnij je kremem. Wstaw do lodówki na 30 min, żeby krem delikatnie zastygł.
- Przed podaniem ozdób babeczki jagodami i świeżymi ziołami.
- Przechowuj w lodówce podczas upałów.