45 min. (z czekaniem)
4 szt.
Składniki
  • CZEKOLADOWE BABECZKI
  • 100 g czekolady 90%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • WYPEŁNIENIE
  • 150 ml gęstego kremu kokosowego
  • 2 garście jagód + do ozdoby
  • świeża melisa lub mięta
  • DODATKOWO
  • silikonowe formy na babeczki

czekoladowe babeczki z jagodami (bez pieczenia, bez jaj)

Brak czasu też może mieć swoje dobre strony, bo często powstają wtedy szybkie, proste i smaczne desery. I to bez pieczenia! Do czekoladowych foremek użyłam 90% czekolady, żeby móc ją dosłodzić swoim miodem, dzięki któremu całość zyskała na smaku. Zamiast kremu kokosowego możecie użyć gęstej wiejskiej śmietany jeśli Wasze jelita ją tolerują, są wtedy jeszcze smaczniejsze. Babeczki są idealne na lipcowe upały, a smakują wybornie z mrożoną kawą. Ochłodzenie gwarantowane. 

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej, miód i wymieszaj na gładką masę.
  • Przy pomocy silikonowej szpatułki, pędzelka lub małej łyżeczki nałóż czekoladę do silikonowych form na babeczki pokrywając dokładnie ich spód i boki. Nałóż cienką ok 2-3 mm warstę, nie za cienką, żeby babeczki nie popękały przy wyjmowaniu. UWAGA: czekolada jest na tyle gęsta, że nie będzie spływała z boków na spód.
  • Włóż babeczki do zamrażarki na 10-15 min, żeby szybko zastygły.
  • W międzyczasie jagody umyj, osusz, przesyp do miseczki i ugnieć widelcem, tak żeby puściły soki.
  • Zmieszaj jagody z kremem kokosowym.
  • Delikatnie wyjmij babeczki z form silikonowych (wyjdą łatwo) i napełnij je kremem. Wstaw do lodówki na 30 min, żeby krem delikatnie zastygł. 
  • Przed podaniem ozdób babeczki jagodami i świeżymi ziołami.
  • Przechowuj w lodówce podczas upałów.

Czekoladow babeczki z jagodami (bez pieczenia, bez jaj)czekoladowe babeczki z jagodami (bez pieczenia, bez jaj)czekoladowe babeczki z jagodami (bez pieczenia, bez jaj)czekoladowe babeczki z jagodami (bez pieczenia, bez jaj)

Dodaj komentarz
  • Beata W
    2016-07-06 11:06

    Czy chodzi o krem kokosowy ten który normalnie jest taki bardzo twardy czy bardziej o stałą część mleka kokosowego?

  • Paleo Strefa
    2016-07-06 14:22

    Beata,zależy jakiej firmy masz mleko bo ten krem powinien być jak bardzo gęsta śmietaną albo mascarpone . twarda część tez powinna być ok jak ja zmieszasz i potem schlodzisz w lódowce. Ja używał real thai w puszce i ta kremowa część oddzielająca się od płynu jest bardzo kremowa tak ze z babeczki nic nie wypływa.

  • Beata W
    2016-07-07 14:26

    Też używam Real Thai, czasami Ener Bio, ale oprócz tego mam też w domu pastę kokosową, która też nazywana jest kremem - stąd moje pytanie.

  • Paleo Strefa
    2016-07-07 18:35

    Pasta się nie nadaje. Zwykle mleko koko tylko ta kremowa gęsta część

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!