25 min.
1
gotowanie
Składniki
  • JAGLANKA
  • 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól
  • DODATKI
  • 1 dojrzała morela
  • garść czerwonych porzeczek
  • łyżeczka pyłku pszczelego
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • olej kokosowy do smażenia

Czekoladowa jaglanka z owocami i pyłkiem pszczelim

Zbliża się weekend, a zatem czas na wspaniałe, kolorowe śniadanie, które wreszcie można zjeść w spokoju, bez gnania do swoich obowiązków. Jaglankę jadłam już setki razy, ale zwykle po prostu gotowałam kaszę, dodawałam trochę owoców i koniec. Tym razem postanowiłam, że to będzie wspaniały aksamitny krem jaglany pełen sezonowych owoców. Taka niewielka zmiana, polegająca na rozcieńczeniu jaglanki większą ilością mleka, dodaniu kakao a potem jej zmiksowaniu dała zupełnie inne odczucia smakowe. Następnego dnia zrobiłam tę jaglankę jako deser dla naszych znajomych i kazałam zgadnąć co jedzą. Wyczuwalne gorzkie kakao posłodzone leśnym miodem i posypane owocami oraz pestkami sprawiło, że zagadna została nieodgadniona.

Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.

Przygotowanie:

  • Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej.
  • Kaszę przesyp na sitko o gęstych oczkach i przelej dokładnie wrzątkiem (pozbędziesz się goryczki), następnie przepłucz zimną wodą.
  • Kaszę wsyp do garnka i zalej wodą - objętościowo dwa razy więcej wody niż kaszy. Posól i ugotuj na średnim ogniu do miękkości (ok 10-15 min w zależności od gatunku kaszy).
  • Ugotowaną kaszę przykryj pokrywką i odstaw na 15 min, w ten sposób kasza nabierze sypkości.
  • Po tym czasie wlej do kaszy mleko, dodaj kakao i miód. Zblenduj na gładką masę.
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy, pokrój morelę na ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni.
  • Porzeczki umyj i dobrze osusz na sitku.
  • Zblendowaną kaszę posyp porzeczkami, ułóż morele, dodaj pestki dyni i polej gęstym mlekiem kokosowym. Na wierzch nasyp pyłek pszczeli. 

czekoladowa jaglanka z owocami i pyłkiem pszczelimczekoladowa jaglanka z owocami i pyłkiem pszczelimczekoladowa jaglanka z owocami i pyłkiem pszczelim

Dodaj komentarz
  • Karolina
    2016-07-23 14:50

    Wygląda cudnie, a musi smakować jeszcze lepiej :D Ale czy kasza jaglana jest paleo ?

  • Paleo Strefa
    2016-07-23 16:41

    Kasze nie są paleo. Ale mozna rozważyć bezglutenowe w swojej diecie, szczegołnie jesli ktos jest aktywny fizycznie

  • Karolina | TheCarolinasBook.net
    2016-08-16 17:58

    To wygląda obłędnie!! Nie miałam jeszcze okazji jeść kaszy jaglanej na słodko, ale coś czuję, że zacznę od tego przepisu.

  • Katarzyna
    2016-08-16 18:20

    Wygląda smacznie, a jeszcze chciałam pochwalić za piękne zdjęcia. Oj aż ślinka cieknie :)

  • K Noss
    2017-02-14 22:06

    Najlepsze sniadanie ever!!!

  • Paleo Strefa
    2017-02-14 22:17

    K Noss - mnie też smakowało :) Buziaki

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!