25 min.
1
gotowanie
Składniki
- JAGLANKA
- 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki miodu
- sól
- DODATKI
- 1 dojrzała morela
- garść czerwonych porzeczek
- łyżeczka pyłku pszczelego
- garść pestek dyni
- 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
- olej kokosowy do smażenia
Zbliża się weekend, a zatem czas na wspaniałe, kolorowe śniadanie, które wreszcie można zjeść w spokoju, bez gnania do swoich obowiązków. Jaglankę jadłam już setki razy, ale zwykle po prostu gotowałam kaszę, dodawałam trochę owoców i koniec. Tym razem postanowiłam, że to będzie wspaniały aksamitny krem jaglany pełen sezonowych owoców. Taka niewielka zmiana, polegająca na rozcieńczeniu jaglanki większą ilością mleka, dodaniu kakao a potem jej zmiksowaniu dała zupełnie inne odczucia smakowe. Następnego dnia zrobiłam tę jaglankę jako deser dla naszych znajomych i kazałam zgadnąć co jedzą. Wyczuwalne gorzkie kakao posłodzone leśnym miodem i posypane owocami oraz pestkami sprawiło, że zagadna została nieodgadniona.
Listę składników znajdziesz u góry po prawej stronie.
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej.
- Kaszę przesyp na sitko o gęstych oczkach i przelej dokładnie wrzątkiem (pozbędziesz się goryczki), następnie przepłucz zimną wodą.
- Kaszę wsyp do garnka i zalej wodą - objętościowo dwa razy więcej wody niż kaszy. Posól i ugotuj na średnim ogniu do miękkości (ok 10-15 min w zależności od gatunku kaszy).
- Ugotowaną kaszę przykryj pokrywką i odstaw na 15 min, w ten sposób kasza nabierze sypkości.
- Po tym czasie wlej do kaszy mleko, dodaj kakao i miód. Zblenduj na gładką masę.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy, pokrój morelę na ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni.
- Porzeczki umyj i dobrze osusz na sitku.
- Zblendowaną kaszę posyp porzeczkami, ułóż morele, dodaj pestki dyni i polej gęstym mlekiem kokosowym. Na wierzch nasyp pyłek pszczeli.
Karolina
2016-07-23 14:50
Wygląda cudnie, a musi smakować jeszcze lepiej :D Ale czy kasza jaglana jest paleo ?
Paleo Strefa
2016-07-23 16:41
Kasze nie są paleo. Ale mozna rozważyć bezglutenowe w swojej diecie, szczegołnie jesli ktos jest aktywny fizycznie
Karolina | TheCarolinasBook.net
2016-08-16 17:58
To wygląda obłędnie!! Nie miałam jeszcze okazji jeść kaszy jaglanej na słodko, ale coś czuję, że zacznę od tego przepisu.
Katarzyna
2016-08-16 18:20
Wygląda smacznie, a jeszcze chciałam pochwalić za piękne zdjęcia. Oj aż ślinka cieknie :)
K Noss
2017-02-14 22:06
Najlepsze sniadanie ever!!!
Paleo Strefa
2017-02-14 22:17
K Noss - mnie też smakowało :) Buziaki