40 min.
8 szt.
pieczenie
Składniki
- 2 jaja
- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki xylitolu
- ½ łyżeczki sody
Cynamonowe herbatniki idealnie nadają się do maczania w herbacie albo w kakao. Ciastka są dość zwarte i suche więc to doskonała para z jakimś rozgrzewającym płynem.
Do pełni szczęścia wystarczy teraz zanurzyć się w ciepłą kołderkę, wziąć ulubioną książkę i podjadać ciacha ukradkiem przy miłej lekturze.
A jeśli chodzi o praktyczną stronę to ciastka bardzo łatwo się formuje, nie rozpadają się ani nie kruszą, ani podczas przygotowywania, ani podczas samego degustowania. Jeśli chcecie zaszaleć możecie je polać rozpuszczoną czekoladą i posypać na przykład rodzynkami. Prosty i szybki deser.
Enjoy :)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200
- Jaja utrzyj z 1 łyżką ksylitolu.
- Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i mleko.
- Dodaj mąkę przesianą z sodą, wiórki i 1 łyżeczką cynamonu.
- Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
- Odstaw na 10 min do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasto.
- W międzyczasie zmiel drugą łyżkę xylitolu w młynku do kawy lub w blenderze.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 8 równych części. Uformuj z nich kuleczki wielkości ok. 2-3 cm.
- Ułóż na papierze do pieczenia i rozpłaszcz ręką, tak aby powstały płaskie ciasteczka.
- Piecz ok. 20 min, wystudź i posyp xylitolem zmieszanym z cynamonem.