40 min.
8 szt.
pieczenie
Składniki
  • 2 jaja
  • 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki  xylitolu
  • ½ łyżeczki sody

paleo biscuitsCynamonowe herbatniki idealnie nadają się do maczania w herbacie albo w kakao. Ciastka są dość zwarte i suche więc to doskonała para z jakimś rozgrzewającym płynem.

Do pełni szczęścia wystarczy teraz zanurzyć się w ciepłą kołderkę, wziąć ulubioną książkę i podjadać ciacha ukradkiem przy miłej lekturze.

A jeśli chodzi o praktyczną stronę to ciastka bardzo łatwo się formuje, nie rozpadają się ani nie kruszą, ani podczas przygotowywania, ani podczas samego degustowania.  Jeśli chcecie zaszaleć możecie je polać rozpuszczoną czekoladą i posypać na przykład rodzynkami.  Prosty i szybki deser.

Enjoy :)

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200
  • Jaja utrzyj z 1 łyżką ksylitolu.
  • Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i mleko.
  • Dodaj mąkę przesianą z sodą i 1 łyżeczką cynamonu.
  • Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  • Odstaw na 10 min do lodówki, żeby łatwiej było formować ciasto.
  • W międzyczasie zmiel drugą łyżkę xylitolu w młynku do kawy lub w blenderze.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 8 równych części. Uformuj z nich kuleczki wielkości ok. 2-3 cm.
  • Ułóż na papierze do pieczenia i rozpłaszcz ręką, tak aby powstały płaskie ciasteczka.
  • Piecz ok. 20 min, wystudź i posyp xylitolem zmieszanym z cynamonem.

cinnamon buiscitscinnamon paleo buiscitscinnamon paleo biscuitspaleo cinnamon biscuits

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!