Curry z daniela z ryżem basmati (paleo samuraj)

 

Curry to potrawa idealna na jesień i zimę. Niezawodnie rozgrzewa, działa przeciwzapalnie dzięki przyprawie curry. Lekko szczypie w język dzięki chilli i słodko łagodzi podniebienie dzięki mleczku kokosowemu.

 

Znajdziecie w niej przyjaciela na najchłodniejsze dni. Poza tym, na drugi czy trzeci dzień jest jeszcze smaczniejsza, więc warto przygotować od razu większą ilość np. na 2-3 dni. Jeśli znudzi Wam się ryż, śmiało możecie curry podać z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko albo z komosą ryżową. To bardzo udane towarzystwo.

 

Warto jeść dziczyznę regularnie, ponieważ jest znacznie zdrowsza od mięsa hodowlanego, zawiera więcej białka i niewiele tłuszczu, ponieważ zwierzęta cieszą się swobodą. Dziczyzna jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne ze względu na wysoką jakość mięsa oraz sportowcom ze względu na dużą ilość białka do budowy mięśni i regeneracji.

 

W Warszawie i Krakowie możecie kupić mięso na gulasz z jelenia, daniela lub sarny w Dziki Trop (cena od 13 zł za 500 g). 

 

SKŁADNIKI (NA 4-6 PORCJI)

 

1 kg mięsa z daniela na gulasz (może być wołowina lub baranina)
250 ml mleka kokosowego
500 ml passaty pomidorowej
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry
2 papryczki chilli
olej kokosowy
sól do smaku

1 szklanka ryżu basmati
sól

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Weź szeroki garnek. Cebulę pokrój w cienkie piórka i zeszklij na oleju kokosowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone wraz z nasionami papryczki chilli i przyprawę curry.
  • Dodaj mięso pokrojone w dużą kostkę i podsmaż do zarumienienia. Dodaj passatę pomidorową i dopełnij wodą, tak aby pokryć całe mięso.
  • Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5-2 h, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na końcu dodaj mleko kokosowe.
  • Ryż basmati przepłucz zimną wodą na sitku a następnie wsyp do garnka, posól i zalej 2,5 szklanki zimnej wody.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20- 25 min., sprawdzając od czasu do czasu czy nie wygotowała się woda.
  • W razie konieczności dolej więcej wody.
  • Podawaj gorące z ryżem.

 

 

Curry z daniela z ryżem basmati (paleo samuraj)Curry z daniela z ryżem basmati (paleo samuraj)

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!