20 min.
2
smażenie
Składniki
  • 4 maÅ‚e buraczki
  • spora garść strÄ…czków rzodkiewki lub rzodkiewek
  • 1 papryczka chilli
  • Å›rednia cukinia
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • natka pietruszki
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól

Curry z buraka

Dania najprostsze, z niewielką ilością składników i robione ekspresowo są często najsmaczniejsze. Przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia. Dodatkowo jeśli są super świeże, dopiero co zerwane z pola, smakują naprawdę wyjątkowo. Do tego curry użyłam składników, które akurat miałam w ogródku, a wyszło z tego wykwinte danie :) Sama byłam zaskoczono, że tak kolorowo i apetycznie wygląda. Można urozmaicić sobie warzywa? Można.

Curry jest bardzo ostre, co trochę koji zimne i delikatne mleko kokosowe. Moje buraki były naprawdę słodkie, co tworzy fajne dopełnienie.

Zjedzcie to curry na przykład jako przystawkę, na kolację lub jako dodatek do głównego dania.

Przygotowanie:

  • Buraczki pokrój w sÅ‚upki, a papryczkÄ™ w cienkie plasterki (razem z pestkami).
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć chilli smażąc chwilÄ™ na dużym ogniu caÅ‚y czas mieszajÄ…c, aż do wydobycia ostroÅ›ci i aromatu.
  • Zmniejsz ogieÅ„ i dodaj buraki oraz strÄ…czki rzodkiewek i smaż okoÅ‚o 3-5 min. od czasu do czasu mieszajÄ…c.
  • Warzywa majÄ… pozostać sprężyste i lekko twarde.
  • W miÄ™dzyczasie używajÄ…c takiego narzÄ™dzia, potnij cukiniÄ™ na dÅ‚ugie wstążki i ułóż na talerzach.
  • Pod koniec smażenia warzyw, dolej poÅ‚owÄ™ mleka koksowego i wymieszaj, pozostałą część zostaw do podania. Zimne mleko koksowe bÄ™dzie chÅ‚odziÅ‚o bardzo ostrÄ… chilli.
  • Usmażone warzywa wyłóż na wstążkach z cukinii, przybierz Å›wieżą natkÄ… pietruszki i polej resztÄ… mleka. Posól do smaku. 

curry z buraka curry z buraka

curry z buraka

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!