20 min.
2
smażenie
Składniki
  • 4 małe buraczki
  • spora garść strączków rzodkiewki lub rzodkiewek
  • 1 papryczka chilli
  • średnia cukinia
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • natka pietruszki
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól

Curry z buraka

Dania najprostsze, z niewielką ilością składników i robione ekspresowo są często najsmaczniejsze. Przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia. Dodatkowo jeśli są super świeże, dopiero co zerwane z pola, smakują naprawdę wyjątkowo. Do tego curry użyłam składników, które akurat miałam w ogródku, a wyszło z tego wykwinte danie :) Sama byłam zaskoczono, że tak kolorowo i apetycznie wygląda. Można urozmaicić sobie warzywa? Można.

Curry jest bardzo ostre, co trochę koji zimne i delikatne mleko kokosowe. Moje buraki były naprawdę słodkie, co tworzy fajne dopełnienie.

Zjedzcie to curry na przykład jako przystawkę, na kolację lub jako dodatek do głównego dania.

Przygotowanie:

  • Buraczki pokrój w słupki, a papryczkę w cienkie plasterki (razem z pestkami).
  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć chilli smażąc chwilę na dużym ogniu cały czas mieszając, aż do wydobycia ostrości i aromatu.
  • Zmniejsz ogień i dodaj buraki oraz strączki rzodkiewek i smaż około 3-5 min. od czasu do czasu mieszając.
  • Warzywa mają pozostać sprężyste i lekko twarde.
  • W międzyczasie używając takiego narzędzia, potnij cukinię na długie wstążki i ułóż na talerzach.
  • Pod koniec smażenia warzyw, dolej połowę mleka koksowego i wymieszaj, pozostałą część zostaw do podania. Zimne mleko koksowe będzie chłodziło bardzo ostrą chilli.
  • Usmażone warzywa wyłóż na wstążkach z cukinii, przybierz świeżą natką pietruszki i polej resztą mleka. Posól do smaku. 

curry z buraka curry z buraka

curry z buraka

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!