Ciasto ze śliwkami

 

Mąka owsiana, gryczana i jaglana to moim zdaniem najlepsze mąki do wypieków. Udają się z nich doskonałe bułkichleby i ciasteczka. Są tanie, łatwo dostępne, smaczne i mało kapryśne. Po wielu latach pieczenia bez glutenu stwierdzam, że to moje ulubione mąki. 

 

Uwielbiam ciasta ze śliwkami, bo podczas pieczenia śliwka przemienia się w coś przepysznie słodziutkiego i aksamitnego. Całe ciasto jest lekkie i delikatne dzięki jogurtowi kokosowemu. Przepięknie pachnie jesienią. A najlepsze jest jeszcze ciepłe.

 

SKŁADNIKI

1 kubeczek (160g) jogurtu kokosowego bez cukru (z Lidl)
(kubeczek będzie stanowił miarkę do pozostałych produktów)
1 kubeczek mąki gryczanej lub jaglanej
2 kubeczki mąki owsianej
1/2 kubeczka słodziwa (ksylitol, miód itp)
1/2 kubeczka płynnego oleju kokosowego lub masła
szczypta wanilii
1/2 łyżeczki sody
3 jaja
ok 400 g śliwek

 

PRZYGOTOWANIE

 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Rozgrzej piekarnik do 170C.
  • Jogurt wyłóż do misy, a opakowanie zostaw do odmierzania pozostałych produktów.
  • Do jogurtu dodaj słodziwo oraz olej i wymieszaj.
  • Dodaj mąki, sodę, wanilię a na końcu jaja.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto wyłóż do formy (ok 21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch ułóż przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu.
  • Piecz ok 45 minut.

 

Ciasto ze śliwkami bez glutenuCiasto ze śliwkami bez glutenuCiasto ze śliwkami bez laktozy

Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!