Mąka owsiana, gryczana i jaglana to moim zdaniem najlepsze mąki do wypieków. Udają się z nich doskonałe bułki, chleby i ciasteczka. Są tanie, łatwo dostępne, smaczne i mało kapryśne. Po wielu latach pieczenia bez glutenu stwierdzam, że to moje ulubione mąki.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, bo podczas pieczenia śliwka przemienia się w coś przepysznie słodziutkiego i aksamitnego. Całe ciasto jest lekkie i delikatne dzięki jogurtowi kokosowemu. Przepięknie pachnie jesienią. A najlepsze jest jeszcze ciepłe.
SKŁADNIKI
1 kubeczek (160g) jogurtu kokosowego bez cukru (z Lidl)
(kubeczek będzie stanowił miarkę do pozostałych produktów)
1 kubeczek mąki gryczanej lub jaglanej
2 kubeczki mąki owsianej
1/2 kubeczka słodziwa (ksylitol, miód itp)
1/2 kubeczka płynnego oleju kokosowego lub masła
szczypta wanilii
1/2 łyżeczki sody
3 jaja
ok 400 g śliwek
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 170C.
- Jogurt wyłóż do misy, a opakowanie zostaw do odmierzania pozostałych produktów.
- Do jogurtu dodaj słodziwo oraz olej i wymieszaj.
- Dodaj mąki, sodę, wanilię a na końcu jaja.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wyłóż do formy (ok 21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ułóż przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu.
- Piecz ok 45 minut.