Mąka owsiana, gryczana i jaglana to moim zdaniem najlepsze mąki do wypieków. Udają się z nich doskonałe bułki, chleby i ciasteczka. Są tanie, łatwo dostępne, smaczne i mało kapryśne. Po wielu latach pieczenia bez glutenu stwierdzam, że to moje ulubione mąki.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, bo podczas pieczenia śliwka przemienia się w coś przepysznie słodziutkiego i aksamitnego. Całe ciasto jest lekkie i delikatne dzięki jogurtowi kokosowemu. Przepięknie pachnie jesienią. A najlepsze jest jeszcze ciepłe.
SKŁADNIKI
1 kubeczek (160g) jogurtu kokosowego bez cukru (z Lidl)
(kubeczek będzie stanowił miarkę do pozostałych produktów)
1 kubeczek mąki gryczanej lub jaglanej
2 kubeczki mąki owsianej
1/2 kubeczka słodziwa (ksylitol, miód itp)
1/2 kubeczka płynnego oleju kokosowego lub masła
szczypta wanilii
1/2 łyżeczki sody
3 jaja
ok 400 g śliwek
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do 170C.
- Jogurt wyłóż do misy, a opakowanie zostaw do odmierzania pozostałych produktów.
- Do jogurtu dodaj słodziwo oraz olej i wymieszaj.
- Dodaj mąki, sodę, wanilię a na końcu jaja.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wyłóż do formy (ok 21-23cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ułóż przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu.
- Piecz ok 45 minut.
izabela traczyk
2018-10-27 10:33
Czy mozna zastapic make owsiana,jaglana mąka ryżowa, a olej kokosowy olejem ryzowym?
Monika, Paleostrefa
2018-10-27 11:05
Iza, mąkę owsianą można zastąpić jaglaną, gryczaną bądż ryżową, oczywiście wyjdzie ciut inne ciasto ale wyjdzie, bo te mąki mają podobne własciwosci, chociaz inny smak. Mozesz je tez wszystkie pomieszać i to tez jest fajna opcja. CO do oleju kokosdowego to zdecydowanie nie zastępuj go ryżowym natomiast możesz prawdziwym masłem rozpuszczonym i ostudzonym, o ile nie jestes uczulona, lub ghee albo nawet gędtym mlekiem kokosowym. Daj znać jak wyszło. Smacznego
izabela traczyk
2018-10-27 11:10
Czy mozna zastapic make owsiana,jaglana mąka ryżowa, a olej kokosowy olejem ryzowym?
Ps.czy maki nalezy przesiaci skladniki na ciasto nalezy tylko wymieszac lyzka,czy mozna zmiksowac mikserem ?
Monika, Paleostrefa
2018-10-27 17:14
Iza, na pierwszą część odpowiedziałam poniżej we wczesniejszym komentarzu. Co do przesiania mąk to nie trzeba ich przesziewać, wystarczy dobrze wymieszać łyżką żeby nie było grudek.