W zasadzie wahałam się między nazwaniem tego wypieku ciastem a chlebkiem, bo jest konkretne, zwarte a jednocześnie delikatnie słodkie. Dodatek mąki kasztanowej i żołędziowej nadaje mu niesamowitego jesiennego aromatu. Jeśli jednak nie macie takich mąk, po prostu zastąpcie je owsianą lub gryczaną.
To ciasto z jabłkami ma wszystko co uwielbiam. Jabłka, orzechy, aromatyczny cukier kokosowy no i cynamon.
Znacie moje upodobanie do genialnej prostoty i to ciasto znów takie jest. ALe obieuję, że kolejnym razem zrobię coś ekstra. Ciasto mojego dzieciństwa. Chcecie wiedzieć jakie to ciasto...?
SKŁADNIKI
3 jaja
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
2 łyżki mąki kasztanowej
1 łyżka mąki żołędziowej
(dwie ostatnie mąki można zastąpić owsianą)
2 czubate łyżki miękkiego masła/oleju kokosowego
6 łyżek cukru kokosowego (lub innego słodziwa)
50 ml mleka roślinnego
1/2 szklanki orzechów włoskich
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka sody
3 średnie jabłka
PRZYGOTOWANIE
- Jaja utrzyj z masłem, dodaj mąki, cukier kokosowy, cynamon i sodę. Wymieszaj. Masa będzie bardzo gęsta.
- Dodaj 50 ml mleka roślinnego i dokładnie wymieszaj.
- Jabka obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do ciasta i połącz.
- Na końcu wmieszaj w całość orzechy.
- Włóż do piekarnika nagrzanergo do 175C (góra-dół) i piecz około 45 minut.