90 min.
12 kawałków
pieczenie
Składniki
  • SPÓD:
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 50 g płatków kokosowych (nie wiórków)
  • 3 jaja
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła ekologicznego
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 4 duże jabłka szara reneta (obrane i wydrylowane)
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • KRUSZONKA:
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 30 g płatków kokosowych
  • 2 jaja
  • łyżka miodu
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki roztopionego masła ekologicznego
  • szczypta soli
  • POLEWA:
  • Składniki w opisie

dieta paleo

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj spód ciasta.
  • Przesiej mąkę i połącz z płatkami kokosowymi.
  • W oddzielnym naczyniu jaja utrzyj z miodem, dodaj przestudzone masło i sól.
  • Połącz wszystkie składniki i ugniataj ciasto rękami przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto będzie miało raczej suchą konsystencję podobnie jak kruche ciasto.
  • Wylep rękami natłuszczoną formę na tartę (23cm.) przygotowanym ciastem. Odstaw.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie.
  • Jabłka pokrój w niewielkie kawałki, włóż do garnka i podlej 1/4 szklanki wody.
  • Zagotuj i dodaj masło oraz ksylitol wraz z przyprawami. Gotuj na średnim ogniu ok 10 min aż do zmiękczenia jabłek. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Jeśli jabłka oddadzą za dużo wody odlej ją do kubeczka (może się jeszcze przydać)
  • Przestudź jabłka.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę:
  • Przesiej mąkę i połącz z płatkami kokosowymi i kakao.
  • W oddzielnym naczyniu jaja utrzyj z miodem, dodaj przestudzone masło i sól.
  • Połącz wszystkie składniki i ugniataj ciasto rękami przez kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto będzie miało raczej suchą konsystencję podobnie jak kruche ciasto.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 20-30 min.
  • Rozgrzej piekarnik do temp 200 C.
  • Zacznij układać warstwy ciasta. Wystudzone nadzienie wyłóż na przygotowany kruchy spód. Jeśli nadzienie wyda Ci się zbyt suche, dodaj zachowanego soku z gotowania jabłek.
  • Wyjmij kruszonkę z lodówki i przy użyciu tarki (grube oczka) zetrzyj ciasto na wierzch.
    Piecz ok. 18-20 min.
  • Przygotuj polewę wg przepisu [tutaj]
  • Po wystudzeniu polej ciasto polewą.

 dieta paleo   dieta paleo

Dodaj komentarz
Subskrypcja

Bądź na bieżąco i otrzymuj na skrzynkę niepublikowane na blogu cenne porady!